Site Overlay

Brezhibno delujoči hladilni sistemi za avto

Pri svojem delovanju vozilo praviloma ustvarja precej visoke temperature. Kljub izjemno visoki moderni tehnologiji pa je na žalost izkoristek pri izgorevanju goriva še daleč od idealnega. Posledično prav vsak motor prevoznega sredstva potrebuje povsem brezhibno delujoč hladilni sistem.

Sicer pa so hladilni sistemi za avto sestavljeni iz več delov. To so vodna črpalka, hladilnik oziroma radiator, termostat, varnostni ventil in ventilator. Vsi omenjeni deli so med seboj povezani s sistemom cevi. Po njih potuje hladilna tekočina. Vsak del opravlja svoje naloge, skupaj pa omogočajo sistematično hlajenje motorja. Po potrebi pa ogrevajo tudi notranjost vozila.

Dobra skrb za avtomobilski hladilni sistem

Ker imajo torej hladilni sistemi za avto na sploh izjemno pomembno vlogo, je zato treba zanje še toliko ustrezneje in dovolj temeljito poskrbeti. To pa vsekakor ne zajema le menjave hladilne tekočine, temveč tudi sistematsko ter dosledno čiščenje. Praviloma se mora hladilna tekočina menjati v rednih ciklih. To je na vsaki dve leti. Po menjavi pa je treba obvezno poskrbeti za sistematično čiščenje. Ta vključuje tudi obisk avtomehanične delavnice. Seveda je to lahko storjeno tudi v lastni režiji imetnika oziroma lastnika vozila. A v tem primeru se je treba na to dobro pripraviti in biti precej vztrajen. Le na takšen način se lahko tovrstno delo dovolj dobro opravi in tudi ustrezno konča.

Kondenzator klime
Kondenzator klime za Ford Transit

Čeprav menite, da se v zaprtem hladilnem sistemu umazanije ne more kar tako pojaviti, se v resnici motite. Razni delci umazanije se namreč vztrajno nabirajo po ceveh ali v posodi za hladilno tekočino. To lahko precej zmanjša pretočnost. V najhujšem primeru to lahko povsem zablokira pretočnost, posledično pa tovrstnemu sistemu onemogoči opravljanje funkcije. Motor se pregreje oziroma zakuha.

Za temeljito čiščenje avtomobilskega sistema za hlajenje je potrebna demontaža

Za najučinkovitejši način čiščenja hladilnih sistemov vozil je potrebna demontaža posameznih delov. predvsem pri tistih, pri katerih se najpogosteje nabira omenjena umazanija. To posebej velja za črpalko, radiator ter posodo za hladilno tekočino. Sistem se spira z destilirano vodo. Strokovnjaki pri tem priporočajo tudi uporabo ustreznih in visokokakovostnih čistil za hladilni sistem. Ta namreč lahko dovolj učinkovito razkrojijo morebitne obloge na ceveh.

Hladilni sistemi za avto: hladilnik vode
Hladilni sistemi za avto: hladilnik vode

Še zlasti veliko mero pozornosti pri čiščenju je treba nameniti hladilniku oziroma radiatorju. Ta se praviloma nahaja pred motorjem ali pa takoj za sprednjo masko vozila.

Pokvarjeni kompresor klime

Ključna naloga, ki jo pri svojem delovanju opravlja kompresor klime, je stiskanje hladilnega plina. Energijo za tovrstno opravilo mu omogoča motor. Tako se zagotovi potiskanje plina proti kondenzatorju oziroma povsem nemoteno kroženje plina v samem sistemu delovanja. V primeru okvare tovrstnega dela pa je sam proces prekinjen oziroma onemogočen. V tem primeru povsem odpove tudi klimatska naprava. Prav tako pa lahko v  notranjosti vozila prične pihati topel zrak. Tega pa si najverjetneje nihče ne želi v vročih poletnih dnevih.

Video: Simptomi slabega kompresorja za klimatsko napravo

Sicer pa je razlogov, zakaj se avtomobilski kompresor klime lahko okvari, kar nekaj. Med najpogostejšimi vzroki so čezmerno kopičenje vlage v sistemu, pomanjkanje olja ali uporaba neprimerne vrste olja, ne nazadnje tudi okvara elektromagnetne sklopke.

Popravilo ali menjava kompresorja klime

Če zgori na primer samo elektromagnetna sklopka, težava niti ni tako velika. Sama menjava sklopke namreč ne predstavlja preveč visokega stroška. Pri takšni vrsti okvare kompresorja klime se zato bolj splača popravilo. Vsekakor pa so možne tudi nekoliko bolj resne okvare.

Resnejše okvare kompresorja klime za avto od vas zahtevajo, da se naprava zamenja. V takšnem primeru je zagotovo še najbolj smiselno čim prej obiskati bližnji avtoservis. Tam vam bodo najbolje znali pomagati pri sami menjavi tega dela vozila.

Redno vzdrževanje kompresorja klime za avto

Ne glede na to, ali boste morali omenjeno napravo popraviti ali zamenjati, pa je v prihodnosti izjemno pomembno, da zanjo dovolj dobro skrbite. Vzdrževanje tako pomembnega avto dela mora biti vsekakor povsem pravilno. Obvezni so tudi redni pregledi klima naprave za avto. Le tako boste lahko v primeru morebitnih težav hitreje ukrepali in kar precej zmanjšali nevarnost za bolj resne okvare. Ne nazadnje pa boste tudi zato lahko privarčevali kar nekaj denarja.

Hladilnik vode ima ključno vlogo pri odvajanju toplote

Avtomobilski hladilnik vode ima pri motorjih z notranjim izgorevanjem ključno vlogo pri odvajanju toplote, ki je posledica delovanja motorja. Po hladilnem sistemu kroži hladilna tekočina. Ta se v hladilniku ohlaja, in sicer tako, da potuje skozi rebra. Vanja pa je usmerjen ventilator.

Za učinkovito zniževanje temperature hladilne tekočine poskrbita velika površina reber ter usmerjen zrak. Tekočina za hlajenje nato znova zaokroži čez motor.

Pogosto dolivanje hladilne tekočine prepreči puščanje hladilnika vode

Hladilnik vode lahko prične tudi puščati. Ravno zato je še toliko pomembneje, da se pogosto doliva hladilno tekočino. Pravi čas je treba zamenjati hladilnik ter preprečiti pregretje samega motorja.

Hladilniki se na sploh lahko razlikujejo po načinu upravljanja. Na voljo je avtomatski menjalnik ali pa ročni. Prav tako se razlikujejo tudi po vrsti goriva. Med hladilniki vode je zato treba obvezno preveriti, katero gorivo je najprimernejše za vaše vozilo.