Site Overlay

Kaj je lambda sonda?

Ključni del za varno mero škodljivih snovi v izpušnih plinih na vsakem avtomobilu je lambda sonda. To je majhna naprava, ki jo najdemo nameščeno na izpušnem sistemu vsakega avtomobila. Če je naprava pokvarjena ali ne deluje pravilno, naš avto porabi več bencina, spusti v ozračje več nevarnih snovi in načeloma ne deluje dobro. Poglejmo si podrobno, kaj je lambda sonda, in kaj so znaki, da ne deluje pravilno.

Kako deluje?

Sama sonda nadzira delovanje motorja in izpušnih plinov med delovanjem. Pri tem lambda sonda meri količino kisika v izpuhu in te podatke posreduje računalniku v našem avtomobilu. Na podlagi teh podatkov se računalnik odloči za bolj optimalno količino mešanice zraka in kisika, kar nam omogoča bolj učinkovito porabo goriva. Komunikacija med sondo in računalnikom se začne, ko avto doseže delovno temperaturo. Ta temperatura se meri z keramičnim merilnikom, ki uravnava delovanje sonde in pripomore k manjšim škodljivim izpustom.

V primeru okvare

Slabo delujoča lambda sonda onemogoči, da bi vozilo delovalo optimalno. To pomeni, da porabljamo preveč bencina, kar nam zmanjša kilometrino in v ozračje spuščamo nedovoljeno količino nevarnih plinov. Če opazimo tako znake, je priporočeno avtomobil peljati na pregled motorja in izpuha. Možno je tudi, da se je pretrgala povezava med sondo in keramičnim merilnikom. To lahko pregledamo z osciloskopom. Sama naprave začne delovati pri okoli 250-350C stopinjah, ko je avto ogret na delovno temperaturo. Merjenje opravljamo samo pri delovni temperaturi, drugačne ne bodo odčitavanja pravilna.

Lambda sonda

Na avtoservisu nam bodo pregledali motor in tudi stanje sonde. Na pogled ni vidno vse, saj so nekateri deli skriti očem. To je zato, da se jih zaščiti pred elementi narave, kot so razni senzorji in priključki.
Prvi znaki obrabljene sonde lahko opazimo, če:

  • Imamo poškodovano ohišje
    Poškodbe ohišja so lahko pokazatelj, da naša naprave ne deluje pravilo. Lahko, da imamo poškodovane komponente pod ohišjem in zato naš avto ne deluje pravilno in ima preveliko porabo goriva.
  • Poškodovane zaščitne cevi
    Če je naša zaščitna cev poškodovana, imamo lahko nedelujočo sondo. Če imamo bele obloge, razpoke ali druge znake poškodb, lahko pomeni, da je potrebno napravo zamenjati z novimi avtodeli.

V vsakem primeru redno vprašajmo na pregledu našega avtomobila o stanju naše lambde sonde. Če jo je potrebno zamenjati, to storimo čim prej, saj drugače lahko kršimo regulacijske zakone o izpušnih plinih.

Avtomobilski katalizator je naprava, ki zmanjšuje koncentracijo nekaterih škodljivih sestavin izpušnih plinov. Preberi več …