Site Overlay

Moderna osvetlitev za naš avtomobil

Na avtomobilskem trgu lahko zasledimo vedno več inovacij. To so lahko izredno učinkoviti motorji, lažji materiali izdelave, vedno bolj natančna navigacija in mnogo več. Skoraj nikoli pa ne govorimo o sami osvetlitvi. LED žarnice za avto imajo ogromno prednosti za naš avtomobil, ki nam morda niso takoj jasne. Vedno več novih vozil je opremljenih z LED osvetlitvijo, saj imajo mnogo prednosti pred navadnimi žarnicami. V tem članku se bomo osredotočili, zakaj je čas, da nadgradimo svoje vozilo z izredno učinkovito močjo LED svetil.

Tehnologija, ki se nenehno razvija

Osvetljava v avtomobilskem svetu je v nenehnem razvoju. Proizvajalci vozil razmišljajo v prihodnost in izdelujejo komponente, ki so vedno bolj učinkovite, cenovno bolj dostopne in imajo dolgo življenjsko dobo. Enako velja za LED žarnice za avto, saj so vedno bolj pogoste pri vseh vrstah avtomobilov ravno zaradi teh lastnosti. 

Morda smo že slišali za halogenke. To je najbolj pogosta in razširjena vrsta žarnic v žarometih. Imajo dober domet in svetilnost, vendar se močno segrevajo. Obenem imajo tudi veliko izgubo energije med delovanjem. Druga najbolj pogosta vrsta pa so HID ali Xenon žarometi. Močna svetilnost, manjše segrevanje in dolga življenjska doba jih naredijo odlično izbiro.

Zadnja in najnovejša vrsta pa so LED žarnice za avto. Lahko bi rekli, da imajo prednosti halogenskih in Xenon, vendar porabijo izredno malo energije. 

Prednosti uporabe LED žarnic za avto

LED tehnologija nam omogoča, da veliko bolj izkoristimo električno moč v našem avtomobilu. S tem mislimo, da:

  • Bomo manj obremenjevali električno napeljavo v avtomobilu, ker bomo porabili do 90% manj energije za osvetlitev
  • Komponente okoli žarnice se ne bodo skoraj nič segrevale zaradi delovanja LED žarnic
  • Akumulator bo zdržal dalj časa, saj bo manj obremenjen skozi uporabo
  • LED svetilni rezervni avtodeli in njihova zamenjava bo od nas zahtevala manjše vzdrževanje in pozornost

Življenjska doba je pri vsaki komponenti izredno pomembna. Halogenske žarnice so znane po tem, da se dokaj hitro pokvarijo. LED žarnice pa imajo do 15x daljše življenje, če jih primerjamo s klasičnimi svetili za vozila. Res je, da so dražje, vendar se nam investicija hitro povrne, saj lahko računamo na daljše delovanje in manj pogosto menjavo.

Večja varnost na cesti

Morda nikoli ne pomislimo, kako naše vozilo vpliva na druge udeležence v prometu. Xenon ali HID žarnice lahko hitro zaslepijo nasproti vozeče voznike, saj imajo izredno močan šop svetlobe. Tako lahko zaslepijo motoriste in druge voznike za nekaj sekund, kar je lahko izredno nevarno v nekaterih pogojih. Poleg tega pa močna svetloba lahko povzroči temne sence na stavbah, hribih in drugih nepremičninah, ko se vozimo.

LED žarnice pa nimajo teh omejitev, saj imajo optimiziran šop svetlobe, ki ne povzroča začasne slepote pri drugih voznikih. Poleg tega pa imajo LED žarnice še prednosti, kot so:

  • Takoj se prižgejo, ne da bi morali čakati nekaj sekund, kot je to običajno pri HID ali halogenskih svetilih
  • Takoj dosežejo največjo moč svetilnosti
  • Imajo neverjetno hitro odzivnost, kot zavorne luči, smerniki ipd.

To pomeni, da bomo v nepredvidljivih situacijah bili bolj hitro opazni, saj če bomo pritisnili na zavoro, se bo zavorna luč takoj prižgala s polno svetilnostjo. Obenem bomo imeli prednost v hudih dežnih in snežnih neurjih, ker bo naše vozilo vedno vidno in opozarjalo na svojo prisotnost z LED žarnicami.

Žarnice kot rezervni avtodeli

Čeprav so navadne žarnice izredno poceni, je res, da so LED dražje. V zadnjih letih so se LED žarnice izredno pocenile ter postale veliko bolj dostopne za vse voznike. Ni pa seveda nujno, da jih uporabljamo samo kot žaromete. Lahko jih namestimo kot zavorne luči, smerokaze, bralne lučk ter vsa ostala druga svetila.

Odlična ponudba na spletni strani www.silux.si nam omogoča nakup vseh možnih rezervnih avtodelov. To je tudi razlog, da priporočamo ogled omenjene strani, saj lahko najdemo praktično vse, kar potrebujemo za našega jeklenega konjička.

Lahko bi rekli, da nam LED žarnice za avto omogočajo, da vidimo več. Kljub svoji malo višji ceni, bomo na dolgi rok prihranili sredstva, saj bomo lahko uživali prednosti LED tehnologije, kot so:

  • Izjemno dolga življenjska doba
  • Odlična in optimizirana svetilnost
  • Večja varnost na cesti nas samih in drugih udeležencev v prometu

V bogati ponudbi na spletni strani Silux se lahko opremimo z različnimi modeli LED žarnic za vsako vozilo. Poleg tega pa imajo na zalogi ogromno rezervnih delov za vsa vozila. Na voljo za pomoč pa lahko kadarkoli kontaktiramo izkušene strokovnjake, ki nam bodo najbolje znali svetovati.