Site Overlay

Pomembna je varna motoristična oprema

Motociklizem je postal vse bolj priljubljen hobi. Motorno kolo je dostopno skoraj vsakomur, z njim pa se rešimo tudi marsikatere kolone na cestah.  Predstavlja uživanje v svobodi in raziskovanje narave. Predvsem se na motor usedejo moški, kot sopotnice pa v večini primerov uživajo njihove partnerke. Za motorista in sopotnika je izjemno pomembna varna motoristična oprema (http://www.yogi.si/). To pa ni le čelada in motoristični kombinezon.

Žal vse pogosteje poslušamo o tragičnih nesrečah na naših cestah. Pogosto so v le-teh udeleženi tudi motoristi. Verjamem, da bi lahko marsikatero tragedijo preprečila ali ublažila tudi kvalitetna oprema motorista.

Med motoristično opremo spadajo tudi škornji in rokavice

Kot nepogrešljive kose motoristične opreme štejemo škornje, rokavice, spodnje moto majice in škornje. Sem spadajo tudi čelada in motoristični kombinezon ter varovalo za hrbet. Predvsem pa šteje varnost in zmernost motorista samega.

Na vožnjo z motorjem se je potrebno dobro pripraviti. Potrebna je psihična in fizična pripravljenost. Predvsem fizična pripravljenost šteje še pred začetkom motoristične sezone. Marsikateri motorist namreč po dolgi zimi in počitku ni ustrezno pripravljen na vožnjo.

Previdno in z zmerno hitrostjo

Motoristi se morajo še posebej zavedati, da so težje opazni na cestah. Oni sicer vidijo druga vozila, ni pa nujno da drugi vozniki vidijo njih. Na razdalji 150 m je namreč silhueta motorista le v velikosti svinčnika. Motorista zato zlahka drugi vozniki spregledajo. Naj vožnja ne bo preizkušanje svojih sposobnosti in adrenalina. Naj bo vožnja varen užitek, sprostitev napetosti pa ne sodi na cesto. Torej, motoristi pamet v roke in naj bo vaša motoristična oprema varna.

Ker pa pogosto motoristi niso sami na motorjih, je pomembna tudi varna motoristična oprema sopotnika. Pri uporabi rezervne čelade za motor se moramo prepričati, da se ta sopotniku prilega. Prav tako strokovnjaki opozarjajo na ustrezno motoristično jakno in hlače za sopotnika na motorju. Pogosto je namreč sopotnik težje poškodovan v prometnih nesrečah, kot voznik motornega kolesa.

Motoristična oprema naj bo opazna

Večina motoristov je raje v črni ali temnejši opravi. A varneje je, da si nadenejo vsaj kakšen kos opazne opreme. Ta naj bo iz odsevnih materialov ali živih barv. Predvsem je priporočljiva čelada v živih in vidnih barvah. Želimo vam srečno vožnjo!

K opremi sodi tudi kovček za motor. Preberite si kakšne vrste kovčkov poznamo.