Site Overlay

Čelade za motor varujejo glavo in življenje

Pri izbiri čelade za motor je izjemno pomembna njena velikost. Najbolje je, da si obseg glave izmerite kar s trakom za šivanje. Položite ga tesno ob glavi, in sicer v višini obrvi. Izpišite si vrednost v centimetrih. Na ta način boste najpreprosteje vedeli, ali je velikost vaše čelade XXS, XS, S, M, L, XL, XXL ali XXL. 

Pravilno izbrana čelada vam bo precej tesno zdrsnila na glavo, saj je njen spodnji rob vedno bolj tesen kot pa ohlapen. Ker ustrezno izbrana čelada navadno daje na začetku precej znakov neugodja, naj vas to ne zmede. 

Premajhna ali prevelika čelada za motor 

Premajhne čelade za motor zelo težko zdrsnejo na glavo. Vaše glave ne bo objela, sedi pa visoko na čelu, ob tem vas neudobno pritiska, povzroča kar močan pritisk, lica so opazno zmečkana. Že po krajšem času vas bolijo sence in čelo. 

Zaščitna oprema za glavo motoristov

Prevelike motoristične čelade na začetku dajejo zelo velik občutek udobja, prostornosti, zračnosti. To je zelo zavajajoče. Med vožnjo pri višji hitrosti takšna čelada ne bo sedela mirno na glavi. Bo glasna in bo trepetala. Tudi udarca vam ne bo ublažila tako, kot je treba. 

Zapenjanje motoristične čelade 

Prodajalne s čeladami za motorje vam običajno ponujajo dodatno strokovno pomoč trgovca. Pred njim čelado tudi preizkusite. Trgovec naj vam pomaga nastaviti zapenjalni jermen. Med pomerjanjem si čelado skrbno namestite na glavo ter jo pritrdite s podbradnim pasom. 

Čelade za motor so ključna varnostna oprema za vsakega motorista

Glavo nato sklonite naprej. Trgovec naj vam seže z roko v zatilje. Če mu to brez kakršnih koli težav uspe potisniti roko med čelado in glavo, to pomeni, da ste si izbrali preveliko. 

Modeli čelad za brezplačne testne vožnje 

Na ugodno počutje pri nošenju čelade vpliva tudi sam nagib vetrobranskega stekla na vašem motorju. V številnih speciliziranih trgovinah z moto opremo imajo na voljo izbrane modele čelad v vseh velikostih za popolnoma brezplačne testne vožnje, kar je še dodaten plus za vas pri nakupovanju nove motoristične čelade. 

Čelada v svetlih, pisanih in vidnih barvah 

Poskrbite, da boste med samo vožnjo na motorju primerno opozorili nase. Na preverjenem prodajnem mestu si izberite čelado v svetlih, pisanih ter vidnih barvah. Tako vas ne bo spregledal prav nobeden od drugih udeležencev v prometu. 

Kakovostne Nolan čelade 

Zagotovo velja, da je skrbneje narejena čelada tudi veliko zmogljivejša. Znano ime, kot so, na primer, Nolan čelade je pri uporabnikih bolj zaupanja vredno, kot pa izdelek, ki je neznanega izvora iz okolja, ki ima precej nizke varnostne, tehnične in ne nazadnje še kakovostne kriterije. 

Podjetja, ki čelade le sestavljajo in nimajo lastnega razvoja, so zagotovo v zaostanku, ker niti nimajo izkušenj s konstrukcijo in niti ne materiali. 

Cene čelad za motor 

Pri izbiri čelade za motor cene nikoli ne smete postavljati na prvo mesto. Še preden se sploh odločite za cenovni razred, preizkusite čim več različnih modelov. Le na ta način boste lahko dobili občutek za pomembnejše razlike. 

Čelado izbirajte zlasti glede na namen uporabe ter tudi glede na vrsto svojega motorja. Za vsako čelado je značilno, da ima svoje specifične lastnosti, posledično jih prodajalci razvrščajo v različne kategorije. Na trgu boste tako lahko izbirali med tistimi, ki so, na primer, namenjene mestni, turistični, športni, dinamični vožnji. Med vsemi vrstami pa so, kot že rečeno, Nolan čelade ena od najboljših izbir na trgu v tem hipu. 

Integralno zaprte čelade 

Posebna vrsta Nolan čelade so tudi integralno zaprte čelade. Te odlično zaščitijo vaš predel brade. V celoti zaobjamejo glavo ter vrat in na ta način še močneje potisnejo lica. Takšne čelade so tišje in tudi manj prepišne. Razdeljene so na številne podskupine, in sicer zlasti glede na zasnovo in opremo. 

Nekatere integralno zaprte čelade so namenjene turistični vožnji, spet druge mestni, dinamični in tako dalje. 

Nov segment čelad 

Crossover Nolan čelade predstavljajo popolnoma nov segment čelad. Te presegajo prav vse ustaljene navade. S preprosto montažo ter demontažo nekaterih elementov čelade lahko dosežete več različnih kombinacij uporabe. To je zlasti odvisno od vaših trenutnih želja in potreb. Sicer pa so tovrstne čelade zlasti namenjene turističnemu motociklizmu. Crossocer čelade so primerne tako za poletno vročino kot tudi za hladnejše pozno jesenske dni. 

Ne nazadnje pa je izjemno pomembno, kje boste čelado za motor nakupovali. Kakovostne čelade, kot so Nolan čelade, so vam na voljo tudi v spletnih prodajalnah, na primer v yogi.si