Site Overlay

Kakšno vlogo imajo platišča na vozilih?

Naša vozila so videti precej bolj urejena in bistveno bolj privlačna, če jih redno negujemo in za njih primerno skrbimo tudi sicer. Poskrbeti je treba tudi za nekatere dodatke, ki prevozno sredstvo naredijo še toliko lepše. Kljub temu pa takšen dodatek na avtu navadno ne poskrbi samo za estetski doprinos, temveč tudi za kaj drugega, kar je morda še pomembnejše.

Zelo velik doprinos k vozilu imajo lahko platišča. Ta seveda lahko poskrbijo tudi za bistveno lepši izgled, po drugi strani pa je njihova naloga še kaj drugega. Na trgu so na voljo platišča iz najrazličnejših materialov. Najpogostejša izbira so še vedno jeklena platišča, prav tako tudi takšna iz aluminija.

Avto platišča iz jekla so najbolj vzdržljiva

Verjetno se marsikdo vpraša, zakaj so ravno avto platišča iz jekla najbolj pogosta izbira, ko pa imamo na trgu še toliko druge ponudbe. Odgovor na to vprašanje pa je sila preprost. Jeklena platišča so najbolj zaželena izbira zato, ker veljajo za daleč najbolj vzdržljiva. Slednje je za sodobnega kupca še vedno ključni dejavnik pri izbiri delov za jeklenega konjička.

Jeklena platišča so najbolj zaželena izbira
Jeklena platišča so najbolj zaželena izbira zato, ker veljajo za daleč najbolj vzdržljiva in zelo dobro odporna na najrazličnejše udarce.

Omeniti je treba tudi to, da so platišča za avto, ki so narejena iz jekla, cenovno najbolj dostopna. Poleg tega se ponašajo še z vrsto drugih prednosti. Konstrukcija iz jekla je na sploh izjemno vzdržljiva in kot takšna tudi zelo dobro odporna na najrazličnejše udarce. Platišča iz jekla so prvovrstna izbira za zimski čas. Še posebej dobro se lahko obnesejo na nekoliko težjih pa tudi močnejših vozilih. Pogosto jih zato nameščajo na SUV vozila, na kombije in ne nazadnje tudi na terenska vozila.

Platišča iz jekla vozilu dajejo težo

Na prvi pogled sicer teža samega jekla prej deluje kot slabost, a ne v zimskem času. Jeklena platišča namreč vašemu vozilu lahko dodajo težo, kar se dobro obnese, ko se kolesa avta zaradi tega precej bolj ugreznejo v sneg, s tem pa se izboljša tudi oprijem s cestiščem.

Jeklena platišča vozilu dodajo težo in izboljšajo oprijem s cestiščem
Jeklena platišča vozilu dodajo težo. Kolesa avta se zaradi tega bolj ugreznejo v sneg, s tem pa se izboljša oprijem s cestiščem.

Omenjeno je še en razlog več, da se platišča iz jekla res splača na svoje vozilo namestiti v zimskem času, ko vožnja pogosto poteka po zaledenelem ter zasneženem cestišču.

Alu platišča pogosto nameščena na osebnih vozilih

Vse pogosteje pa na osebnih vozilih lahko opazimo še eno vrsto platišč. To so aluminijasta platišča. Takšni avto deli so torej izdelani iz slojev aluminija, magnezija ali iz kombinacije obeh omenjenih elementov. Pogosto jih imenujemo tudi lita platišča. Prvotno so bila mišljena bolj za uporabo na športnih vozilih kot na osebnih vozilih.

Aluminijasta platišča so precej lažja
Aluminijasta platišča so precej lažja, s tem pa se zmanjša poraba goriva.

V primerjavi z jeklenimi so alu platišča za vozila precej lažja, saj sta aluminij in magnezij vrsti kovine, ki je torej lažja v primerjavi z jeklom. Z uporabo alu platišč je torej masa prevoznega sredstva manjša, s tem pa se zmanjša tudi sama poraba goriva. Pri športnih tipih vozil je slednje vsekakor ključnega pomena. Omenjena prednost se seveda lahko dobro koristi tudi pri navadnih oziroma klasičnih avtih. In ker je teža vozila torej lažja, se avto lahko bistveno lažje obrača. To pomeni, da je krmiljenje za uporabnika bolj udobno ter hitrejše.

Privlačen izgled vozila zaradi litih platišč

V žargonskem jeziku torej aluminijasta platišča lahko poimenujemo tudi kot lita platišča. A ne glede na poimenovanje takšni deli za avto na vsakem vozilu izgledajo izjemno privlačno. K temu seveda izvrstno pripomore zlasti tehnična dovršenost oblik aluminija in magnezija. Tovrstni deli se zato najpogosteje nameščajo na novejše tipe vozil, predvsem pa na športna vozila.

Kako se izdelujejo aluminijasta platišča?

Po drugi strani pa platišča iz jekla ne izgledajo tako lepa. Seveda so mišljena bolj kot standardna oprema za osebna pa tudi druga vozila. Če nam izgled nikakor ni všeč, jih lahko pokrijemo z bolj privlačnimi pokrovi za platišča. Ob vsem tem pa ne smemo pozabiti, da nam ravno jeklo prinaša vzdržljivost, funkcionalnost in ne nazadnje tudi izjemno dostopno ceno.

Nakup novih platišč za avto

Če smo nekdaj posamezne avto dele kupovali tudi precej daleč od našega domačega kraja, jih dandanes lahko naročamo kar preko spleta. Seveda je treba izbrati primernega ponudnika, ki smo ga pred tem dobro preverili ali pa je na sploh priznan.

Za nakup platišč za avto – tako jeklenih kot aluminijastih – se lahko odločite tudi v spletni prodajalni silux.si. V njej vas čaka še vrsto drugih izdelkov, ki so namenjeni jeklenim konjičkom. Cene so ugodne, izbira torej ogromna, na voljo vam je tudi strokovno svetovanje.