Site Overlay

Na voljo več vrst strešnih nosilcev za avto

Če imate v svojem vozilu premalo prostora za prtljago, si morate omogočiti strešni prtljažnik. Zlasti, če na poti s seboj želite prevažati kolesa, smuči, SUP opremo ali kaj podobnega. Na voljo je seveda več vrst nosilcev za avto, ki so lahko narejeni iz najrazličnejših materialov. Tudi montaža takšnih dodatkov za vozila je lahko različna.

Strešni nosilci za avto se lahko med seboj razlikujejo glede na pritrditev. V tem primeru ločimo nosilce za odprte sani, za zaprte sani, na voljo so tudi nosilci za streho avta brez sani.

Vrsta nosilcev za avto glede na pritrditev

Za avtomobilske strešne nosilce za odprte sani je značilno, da so izjemno vsestransko uporabni, njihova montaža je sila preprosta, predstavljajo daleč najpogostejšo rešitev za kupce, na voljo so v različnih barvnih odtenkih, na primer v sivi ali črni. Pred nakupom takšnih avto nosilcev pa je treba vedno preveriti, če so kompatibilni oziroma združljivi z vašim vozilom.

 Avtomobilski strešni nosilci se razlikujejo glede na pritrditev
Avtomobilski strešni nosilci se razlikujejo glede na pritrditev. Ločimo nosilce za odprte sani, za zaprte sani, na voljo so tudi nosilci za streho avta brez sani.

Na voljo so torej tudi strešni nosilci za zaprte sani. Podlage so v tem primeru že vgrajene v streho vozila. Njihove največje prednosti pa so na primer, da ne motijo avtomobilskega stila, so preproste zasnove, enostavni za nameščanje, imajo ožje nosilne noge. Slabost pa je morda ta, da je treba izbrati prečko za konkretni tip vozila.

Za nosilce za vozila brez sani pa je značilno, da lahko izbiramo med dvema različnima tipoma: za fiksne točke ter za možnosti pod robom strehe. Takšen sistem se lahko v celoti sestavi in je primeren samo za začasno uporabo. Slabost je ta, da je treba vedno temeljito preveriti, ali je sistem sploh združljiv z vozilom. Tudi sama namestitev ni tako preprosta.

Kaj so univerzalni strešni nosilci?

Za večino osebnih ter gospodarskih vozil so lahko odlična izbira univerzalni strešni nosilci. Ti so opremljeni s strešnimi sanmi. Izbiramo lahko med klasičnimi ali dvignjenimi ter integriranimi sanmi, ki se v celoti držijo strehe vozila.

Pred nakupom univerzalnih strešnih avto nosilcev je treba v priloženih aplikacijskih listah poiskati svoje vozilo in primerne univerzalne nosilce.

Avtomobilski strešni nosilci za kolesa

Kakovostni avto strešni nosilci vam ponujajo prevažanje najrazličnejše opreme, tudi nekoliko bolj zahtevne. Avtomobilski strešni nosilci za kolesa so torej primerni za prevažanje koles.

Avtomobilski nosilci za kolesa za prevažanje koles.
Kakovostni avto strešni nosilci vam ponujajo prevažanje najrazličnejše opreme, tudi nekoliko bolj zahtevne. Avtomobilski nosilci za kolesa so torej primerni za prevažanje koles.

V tem hipu so na trgu daleč najbolj priljubljeni nosilci za kolesa, ki jih nameščamo na streho vozila. Seveda kolesa lahko prevažamo tudi na drugačen način. Predpogoj, da je naše vozilo sploh lahko opremljeno s strešnimi nosilci za kolesa pa je, da mora biti naše vozilo opremljeno s pritrdilnimi točkami ali strešnimi tirnicami. To zagotavlja, da lahko nosilec namestimo na streho.

Največje prednosti, ki nam jih ponujajo avto strešni nosilci za kolesa so:

  • celotni prtljažnik in kabina sta prosta, ker so kolesa na strehi,
  • kolesa se med seboj ne dotikajo, to zmanjša možnost morebitnih poškodb,
  • varen sistem, tako za krajša kot daljša potovanja.

Pomembni parametri pri izbiri avto nosilcev

V prvi vrsti je pri izbiri avto nosilca potrebno paziti na dimenzije. Prečni nosilci v nobenem primeru ne smejo presegati širine vozila. Pred nakupom moramo zato obvezno izmeriti širino vozila, prav tako razliko med sanmi. Prečke za pritrjevanje na fiksne točke ali pod rob strehe morajo biti narejene za določen tip vozila, posledično ni treba določati dimenzij.

avtomobilski strešni nosilci iz jekla plastike ali aluminija.
Najpogostejši materiali, iz katerih so avtomobilski strešni nosilci izdelani, so jeklo, plastika ali aluminij. Najmanj vzdržljive in najlažje so prečke iz plastike.

Ključna dejavnika sta zagotovo tudi material in teža. Različne vrste materialov so ustrezne za različne vrste tovora. Za nosilnost strehe avta je ključna teža nosilcev. Najpogostejši materiali, iz katerih so nosilci izdelani, so jeklo, plastika ali aluminij. Najmanj vzdržljive in najlažje so prečke iz plastike. Jeklo je močnejše, a ima večjo težo. Idealno razmerje med visoko vzdržljivostjo in težo pa zagotavljajo prečke iz aluminija.

Nosilnost

Še eden od pomembnejših parametrov je nosilnost. Zavedati se je potrebno, da prečni nosilci nosijo težo nosilca ter tovora. Ugodnejše prečke imajo navadno nosilnost nekje do 50 kilogramov. Pri večjih nosilcih pa je treba zlasti upoštevati varnost vožnje, prav tako nosilnost same strehe avta.

Dodatno obremenjena streha vozila

Ne glede na to, ali vas zanimajo strešni avto nosilci za kolesa ali kakšna druga vrsta, pa se je treba zavedati, da obremenitev strehe vozila pomeni tudi poslabšanje vodljivosti prevoznega sredstva. Temu je posledično treba obvezno prilagoditi tudi način vožnje.

Nosilci za kolesa Green Valley FAST RIDE

Med potjo nas lahko presenetijo denimo nenadni sunki bočnega vetra. Pri vožnji z dodatno obremenitvijo strehe je prav tako treba upoštevati višino vozila. Zlasti to velja, če vozimo pod mostovi ali če zapeljemo v podzemno garažo.