Site Overlay

Ključna avtomobilska zimska oprema za zasnežena cestišča

Vožnja kateregakoli cestnega vozila vedno predstavlja veliko tveganje. Pri vožnji mora voznik biti strpen, potrpežljiv in previden. To še posebej velja za vožnjo cestiščih, ki so zaledenela ali zasnežena. V snegu je tudi najbolj varen avtomobil z najboljšimi gumami izpostavljen zdrsom, ima podaljšano pot zaviranja in splošno ni stabilen. Omenjeno tveganje zmanjšajo snežne verige, ki jih je potrebno namestiti na pogonska kolesa. Njihov namen je zagotavljanje boljšega oprijema podlage po kateri se vozilo pelje. Obenem pa preprečujejo zdrse in zagotavljajo višjo varnost pri vožnji po težko prevoznih cestiščih v zimskih razmerah.

Ali je snežne verige preprosto namestiti?

Veliko voznikov pozna prednost uporabe varnostne zimske opreme. Se pa mnogo izmed njih ustraši uporabe snežnih verig, saj mislijo, da jih je težko namestiti. V resnici pa je to zelo preprosto opravilo, ki od nas ne zahteva globokega tehničnega znanja ali uporabo orodij. 

Varnost na prvem mestu: 8 korakov za namestitev verige za sneg

Novejše snežne verige so narejene tako, da jih je sila preprosto namestiti na kolesa našega avtomobila. Priporočeno je, da si vnaprej preberemo priložen priročnik. To pa zato, ker se način in pristop namestitve malenkost razlikuje od proizvajalca do proizvajalca. Poznamo pa tudi več različnih vrst snežnih verig, ki se razlikujejo po načinu namestitve, strukturi, oprijemu cestišča in drugih lastnostih.

Priporočeno je, da verige za sneg preizkusimo namestiti doma

Uporaba katerekoli dodatne opreme za avto ima svoje določene prednosti. Je pa res, da je potrebno poznati pravilen postopek uporabe omenjene opreme. Priporočeno je, da verige za sneg vnaprej poizkušamo namestiti na pogonska kolesa našega avtomobila v varnem okolju. To lahko storimo doma, na parkirišču ali drugje, kjer nismo v nevarnosti. Na ta način bomo pridobili izkušnje in znanje, kako najhitreje namestiti verige za sneg, ne da bi ogrožali druge ljudi ali sebe. 

Verige za sneg namestimo v varnem okolju
Verige za sneg vnaprej poizkušamo namestiti v varnem okolju doma, na parkirišču ali drugje, kjer nismo v nevarnosti.

Poznavanje najbolj učinkovitega načina za namestitev verig za sneg je ključno v primerih, ko jih bomo nujno potrebovali. Tako se bomo zamudili najmanj časa in zagotovili, da jih uporabljamo na pravilen in varen način.

Prednosti, ki jih imajo verige za avto

Zimske razmere nas primorajo, da razmislimo o opremi za avto, ki nam zagotavlja dodatno varnost. Novejše verige za avto imajo mnogo prednosti, ki jih bodo veseli vsi lastniki osebnih in tovornih vozil. Te prednosti pa so:

  • Bolj stabilna in posledično tudi varnejša vožnje na zasneženih ter poledenelih cestiščih
  • Novejše verige za avto je mogoče hitro odstraniti in namestiti
  • Boljši oprijem podlage po kateri vozimo, kar zagotovi bolj učinkovito uporabo našega vozila in zmanjša porabo goriva
  • Večino verig za avto je mogoče uporabljati na praktično vseh avtih, neglede na njihovo težo in velikost

Dobra praksa je, da vedno vnaprej povadimo nameščanje verig za avto, ko si lahko vzamemo čas. Ključno je tudi, da jih namestimo na vsa štiri kolesa, če imamo štirikolesni pogon. V nasprotnem primeru se geometrijska razporeditev teže in pogonske moči vozila spremeni do te mere, da vožnja lahko postane nepredvidljiva.

Katere vrste verig za avto poznamo?

Dandanes poznamo številne tehnologije, ki nam pomagajo ohranjati vozilo na cesti. Večino modernih vozila ima vgrajene številne proti-zdrsne senzorje in razno opremo, ki preprečuje zdrs koles in podobno. Je pa res, da so verige za avto še vedno enako uporabne kot so bile desetletja nazaj. 

številne vrste verig za sneg
Poznamo številne vrste verig za sneg, vedno bolj pa so popularne zimske nogavice za avto.

Omenjena avto oprema je večinoma na voljo v obliki diamantnih vezi, ki so povezane med seboj. Novejše izvedbe so lahko tudi narejene iz kablov, ki so povezani in prekrivajo kolo. Že nekaj let pa so vedno bolj popularne zimske nogavice za avto. Tako oblečemo celotno kolo v tanko, vendar močno tkanino. Pomembno je, da se vnaprej pozanimamo, katera je najboljša izbira za naše vozilo, vremenske pogoje, pogostostjo uporabe, preprostost namestitve in podobno.

Zaščita platišč avtomobila

Kolesa našega jeklenega konjička predstavljajo dober del njegovega izgleda. Obenem pa so ključni mehanični del pogonskega sistema. Zato je pomembno, da za njih dobro skrbimo. V zimskem času je zaščita platišč zelo pomembna. Ker je mogoče, da jih bodo opraskali ali poškodovali različni elementi, je pomembno, da to preprečimo.

zaščita platišča avtomobila je zelo pomembna.
V zimskem času je zaščita platišča avtomobila zelo pomembna, da se zaščiti obroba aluminijastih platišč.

Tudi v drugih sezonah v letu je zaščita platišča avtomobila zelo priporočljiva. Večinoma je tako, da se zaščiti obroba aluminijastih platišč. Poznamo pa tudi izvedbe oziroma tehnologije zaščite, ki prekrije celotni aluminijasti del kolesa. 

Popolna zaščita za avtomobilska platišča je pomembna v primerih, ko uporabljamo pomožna pogonska sredstva in drugo opremo, ki lahko opraska občutljive kovino. Pomaga nam, da ohranimo vrednost našega vozila in prihranimo pri kozmetičnih popravilih na kratki ter dolgi rok.