Site Overlay

Klima za avto – poskrbite za to, da bo v brezhibnem stanju!

Danes je klima za avto že preprosto tako samoumevna kot recimo elektronika oziroma avtoelektrika, a nekoč ni bilo tako. Marsikdo se še spomni časov, ko v avtomobilih ni bilo tako učinkovitega hlajenja, zaradi česar je bilo poleti med vožnjo res hitro prevroče. Vožnja poleti je bila zato mučna, saj takrat, ko je ozračje segreto, niti odprta okna zares ne pomagajo. V današnjih časih na srečo ni več tako, saj nam pomaga klima za avto. A le v primeru, da ta brezhibno deluje, za kar poskrbi redno vzdrževanje in pravočasna menjava filtrov in ostalih delov, ki jih lahko kupite v spletni trgovini Silux.

Ne le hlajenje, ampak tudi boljši zrak in manj rosenja

Čeravno verjetno tudi vi najprej pomislite na to, da klima za avto skrbi za hlajenje v avtomobilu, pa v resnici to ni njen edini namen. Zagotovo je hlajenje ena od njenih primarnih nalog, zaradi česar jo prižigamo v vročih poletnih dneh, a pozimi se z njeno pomočjo lahko tudi grejemo. Poleg tega pa klima za avto poskrbi tudi za ustrezno zračenje potniške kabine, kar je vsekakor zelo pomembna naloga. 

Klima za avto pa je učinkovit pripomoček tudi proti rošenju okenskih stekel, saj izsušuje zrak, zaradi česar je v njem manj vlage. Slednja namreč lahko povzroča rošenje okenskih stekel in prednjega, vetrobranskega stekla, kar je lahko zelo neprijetno in vpliva tudi na vidljivost cestišča. Nekoč je bilo tako med vožnjo nujno sproti čistiti prednje steklo ali se v ta namen vsake toliko časa celo ustaviti, danes pa to ni več potrebno, za kar je zaslužna prav klima za avto.

Najpomembnejše naloge, ki jih opravlja klima za avto, so torej:

  • hlajenje potniške kabine,
  • ustrezno zračenje,
  • izsuševanje zraka in s tem preprečevanje rošenja stekel.

Vzdrževanje avtomobilske klime

Kot že rečeno, mora biti klima za avto ustrezno vzdrževana. To pomeni, da jo je treba pregledovati in po potrebi tudi servisirati. Le tako bo namreč delovala brezhibno in učinkovito, kar ni pomembno le z vidika udobja med vožnjo, ampak tudi zaradi nastanka dodatnih stroškov in zaradi zdravja naših dihal. Pomembno je, da klima za avto vsebuje dovolj plina. 

Zato je treba na servisih pregledovati stanje klimatske naprave in to, koliko plina je še v njej. V kolikor plina ni več dovolj, je napravo treba napolniti, enako pa velja tudi za dodajanje olja. Le tako bo hlajenje in gretje delovalo tako, kot mora. Običajno pa je takšno vzdrževanje treba narediti na vsakih nekaj let. Prav tako pa je treba skrbeti za čiščenje oziroma dezinfekcija celotnega ventilacijskega sistema. Včasih je tudi treba zamenjati kakšen del.

Zakaj je pravilno vzdrževanje klimatske naprave v avtu tako pomembno?

Na vzdrževanje klimatske naprave oziroma celotnega ventilacijskega sistema nikakor ne smete pozabiti, saj je to bolj pomembno, kot se vam morda  zdi. Vzdrževanje oziroma redno pregledovanje ter polnjenje s plinom in dezinfekcija je pomembno z več razlogov:

  • zaradi pravilnega in učinkovitega delovanja,
  • okvare drugih delov (npr. kompresorja, hladilnika itd.) in s tem nastanka velikih stroškov,
  • zdravja naših dihal.

Klima za avto deluje s pomočjo senzorjev

V primeru, da vaša klima za avto ne deluje ustrezno, jo je treba pregledati. Ni namreč nujno, da se vzrok okvare skriva v napačnem ali pomanjkljivem vzdrževanju, ampak lahko do njega prihaja tudi iz drugih razlogov. Vedeti je treba, da so danes klimatske naprave že zelo sofisticirane in delujejo avtomatsko oziroma polavtomatsko. 

S pomočjo senzorjev same nenehno merijo temperaturo v potniški kabini, pri čemer jim pomaga avtoelektrika. Namesto avtoelektrika bi lahko rekli tudi elektronika, saj poimenovanje avtoelektrika uporabljamo prav za vse elektronske dele pri avtomobilu. Avtoelektrika vsekakor predstavlja tudi pomemben del klimatske naprave oziroma omogoča njeno brezhibno delovanje, zato je avtoelektrika lahko tudi vzrok za okvaro. 

Avtoelektrika pri vašem vozilu

Sodobni avtomobili vsebujejo veliko več elektronike, kot so jo vsebovali nekdaj. Zaradi tega je avtoelektrika tudi pogost vzrok okvar. Lahko pa je avtoelektrika vzrok tudi za to, da se pokvari klima za avto, saj senzorji zaradi žic, računalnika ali povezav med njimi ne delujejo ustrezno. Avtoelektrika je zato eden od možnih vzrokov za okvaro, seveda pa je treba to preveriti na pregledu.