Site Overlay

Naloge zadnjih luči za avto

Luči so zelo pomemben del avtomobila. Razporejene so po različnih delih – tudi na zadku avta. Tam se nahajajo zadnje luči za avto. Med njimi pa izstopa predvsem rdeča barva. In ko smo že pri barvah luči za avto, naj omenimo, da so pozicijske luči oranžne barve, zavorne luči so močnejše rdeče barve, luči za vzvratno vožnjo so bele, smerniki pa so oranžne barve.

Tudi avto odsevniki so rdeče barve. Vsaka avto luč pa narekuje svoje sporočilo. Sporočajo na primer ustavljanje, vzvratno vožnjo, normalno vožnjo, zavijanje.

Nedelovanje zadnjih luči za avto

Kadar opazite, da zadnje luči za avto ne delujejo tako, kot bi morale, je treba težavo takoj odpraviti. K sreči to lahko naredite tudi brez pomoči avtomehanika. Vse, kar potrebujete, je par spretnih rok in seveda osnovno orodje.

In zakaj zadnje avtomobilske luči ne delujejo. Možnih je seveda več vzrokov. Najpogostejši vzrok za težavo je pregorela varovalka. Zaradi tega prenehata delovati desna in leva pozicijska luč, prav tako desni in levi smernik ali pa vse tri zavorne luči. Če se vam pripeti omenjeno, je najbolje, da najdete navodila za uporabo vozila. V njih preverite, kje se nahajajo varovalke za luči.

Zadnje luči za avto
Ste opazili da vaše zadnje luči za avto ne delujejo. Napako je potrebno odpraviti takoj.

Na delovanje luči lahko vplivajo tudi kabli električne napeljave. Ti se lahko hitro zrahljajo ali korodirajo. Vse to omenjeno seveda vpliva na delovanje luči. Če so kabli na svojem mestu, pa se vam pri težavah z zadnjimi lučmi avta splača preveriti tudi, ali je slučajno pregorela žarnica. Tudi to je lahko eden od vzrokov za nedelovanje. Vemo, da so žarnice z gorilnimi nitkami lahko zelo občutljive na najrazličnejše tresljaje. Posledično pregorijo prej, kot bi sicer.

Zadnje avto luči v vlogi najpomembnejše varnostne komponente

Številni med vami mislijo, da je najbolj varna komponenta v vašem vozilu varnostni pas. Pri omogočanju varnostni pa imajo v resnici bolj pomembno vlogo zadnje luči za avto.

Zadnje luči za avto
Zadnje luči za avto imajo eno izmed glavnih varnostnih nalog pri avtomobilu.

Zadnje avtomobilske luči sporočajo zelo pomembno sporočilo. Preprečujejo, da bi se avto za vami zaletel v vas. vožnja bi bila zagotovo povsem neznosna brez zavornih luči. Vožnja z nedelujočimi in okvarjenimi lučmi pa je zlasti v slabši vidljivosti zelo nevarna. Posledično nikoli ne bi smeli odlašati z odpravljanjem težav.

Vrste avtomobilskih žarnic

Če svoj avtomobil vozite že kar nekaj časa, se vam je med drugim zagotovo pripetilo tudi to, da ste morali na vrat na nos zamenjati avtomobilske žarnice. Veste, da je na voljo kar nekaj vrst žarnic za avto in da se med seboj razlikujejo predvsem po času življenjske dobe, prav tako po sami svetilnosti pa tudi po uporabi energije.

Vrste avtomobilskih žarnic

Dobro je, če ste seznanjeni tudi s tem, kaj so na primer avtomobilske žarnice H7 LED. Na takšen način bo izbira avto žarnice bistveno preprostejša. V prvi vrsti pa morate seveda znati razlikovati predvsem med halogenskimi žarnicami HID in LED avto žarnicami.

Vse večja priljubljenost LED žarnic za avto

Verjetno ste tudi sami uspeli opaziti, da so vse bolj priljubljene LED žarnice za avto. K sreči so v zadnjih letih postale cenovno bistveno bolj dostopne. Čeprav so se pojavile že precej časa nazaj, pred več kot desetletjem, so bile tedaj v uporabi bolj redko.

V primerjavi s HID žarnicami imajo LED avto žarnice bistveno daljšo življenjsko dobo. Druge ključne njihove prednosti pa so še: se ne segrevajo, imajo precej nizko porabo energije, njihova življenjska doba je lahko celo do 40000 ur.

Vrste LED žarnic za avto

Na voljo imate več različnih vrst LED žarnic za avto, na primer H7 LED ali pa H4 LED. Ob tem pa se denimo vprašamo, v čem se H7 žarnice za avto kakšna je ključna razlika med žarnico H7 in žarnico H7 LED. H7 žarnice za avto razlikujejo od H7 LED žarnic za avto.

Razlika vam lahko postane jasna že ob prebiranju največjih prednosti LED žarnic za avte. Daleč največji prednosti sta vsekakor izjemno dostopna cena pa tudi zelo visoka učinkovitost. To pomeni, da za takšne vrste luči za avto ne boste zapravili prav veliko denarja, če bi želeli na dovolj učinkovit način nadgrajevati svoje vozilo z moderno zasnovano svetilno opremo. Seveda vam omenjena nadgradnja jeklenega konjička prinaša bistveno večji izkoristek svetlobe, obenem tudi precej nižjo porabo energije.

S pomočjo žarnice H7 LED torej v primerjavi z izbiro žarnice H7 precej manj obremenjujete električni sistem vozila. LED tehnologija vam obenem omogoča, da avto luči lahko svetijo s precej bolj čisto svetlobo.