Site Overlay

Prednosti aluminijastih platišč za avto

Kolesa našemu jeklenem konjičku dodajo veliko estetske vrednosti. V večini primerov so narejena iz jekla, ki je na pogled dokaj osnovno. Vedno bolj popularna so aluminijasta platišča za avto, ki do velike mere izboljšajo izgled koles. Pri tem bomo deležni dodatnih funkcionalnih prednosti, ki jih ne gre zanemariti. Imajo višjo ceno, vendar z dobrim razlogom, saj našemu vozilu dodajo poseben karakter. Obenem pa so veliko lažja od drugih izvedb, kar zmanjša porabo goriva na dolgih vožnjah.

Poprodajna avtomobilska aluminijasta platišča za avto

Veliko voznikov se odloči za nakup poprodajnih avtomobilskih aluminijastih platišč. Izdelana so iz zlitin aluminija, magnezija ali obeh materialov. Kupimo jih lahko v številnih velikostih, kar pomeni, da je z njimi mogoče nadgraditi tudi starejša vozila. Njihova velika prednost je nizka teža. To jih naredi veliko bolj zaželena, saj znižajo celotno težo avtomobila. To pa ima pozitiven učinek na pospeške in porabo goriva.

Aluminijasta platišča za avto
Aluminijasta platišča za avto so izdelana iz zlitin aluminija, magnezija ali obeh materialov

Dandanes ima še vedno veliko novih avtomobilov tovarniško vgrajena jeklena platišča. So popolnoma zadovoljiva izbira, saj jih odlikuje moč in dolga življenjska doba. Vedno pa lahko nadgradimo na aluminijasta platišča, če se po tem pojavi potreba oziroma želimo izboljšati izgled koles.

Avtomobilska alu platišča so veliko lažja od jeklenih

Nizka težja je ena izmed bolj opaznih prednosti, ki jih imajo alu platišča vseh velikosti. Tehtajo tudi do 40% manj, kot kovinske izvedbe. To jih naredi izredno privlačne za družinska, športna in tudi terenska vozila. Načeloma pa se jih uporablja na osebnih cestnih vozilih, ki jim želimo izboljšati izgled. Nižja teža platišča nam omogoča številne prednosti, kot so:

  • Boljši pospeški
  • Hitrejša in lažja menjava gum iz letnih na zimske ter obratno
  • Manjša poraba goriva na krajše in daljše vožnje
  • Boljša aerodinamičnost vozila, zaradi nižje teže in boljšega pretoka zraka preko platišč
  • Boljša vodljivost vozila

Avtomobilska platišča za avto so odporna na korozijo

Jeklena platišča so zelo močna in vzdržljiva. Na žalost pa so izpostavljena rji, ki jo povzroči vlaga, sol in drugi dejavniki. Jeklo je zelo močan in odporen material. V deževni sezoni, ko bo naše vozilo izpostavljeno veliki količini vlage, pa lahko platišča pričnejo rjaveti.

Zaščitite svoja kolesa pred zimsko rjo

Veliko bolj odporna na vlago in rjo so alu platišča za avto. Res je, da sol lahko poškoduje aluminijev oksid, zato je priporočeno, da jih pozimi večkrat operemo. Poznamo pa tudi vrste platišč, ki so  zaščitene proti soli. Na številnih spletnih trgovinah pa imamo tudi dodatno avtomobilsko opremo v obliki sprejev in lakov s katerimi lahko zaščitimo platišča za rabo pozimi.

Okrasni pokrovi platišč 

Včasih se zgodi, da imamo nova ali stara jeklena platišča, ter ne vidimo potreb po nakupu novih. V tem primeru jim lahko pričaramo videz avtomobilskih alu platišč s pokrovi. Namestimo jih hitro in brez potrebe po orodju na katerokoli avtomobilsko jekleno platišče v nekaj minutah. Obenem pa pridobimo nekaj funkcionalnih prednosti, ki so vedno dobrodošle.

Okrasni pokrovi platišč
Okrasni pokrovi platišč se uporabljajo na jeklenih platiščih

Glavnim namen, ki jih imajo okrasni pokrovi platišč je izboljšanje izgleda koles na našem avtomobilu. Z njimi ustvarimo videz dražjih platišč, kar doda nekaj prestiža zunanjem izgledu vozila. Na aluminijastih platiščih jih ne uporabljamo, saj so namenjena za uporabo na klasičnih jeklenih izvedbah.

Pokrovi platišč nudijo osnovno zaščito proti udarcem

Pogosto se zgodi, da ko neprevidno zapeljemo na robnik, poškodujemo platišče. Na njem se ustvarijo praske in vdrtine, ki izpostavijo kovino vlagi in drugim elementom narave. S tem pa se lahko začne proces oksidacije, kar povzroči rjo. Če pa uporabimo okrasne pokrove platišč, pa bomo zavarovali kolesa pred udarci v robnike, druga vozila in številne ovire. Tako bomo preprečili poškodbo barve ali površine platišč, kar bo močno podaljšalo njihovo življenjsko dobo. 

Veliko bolje je, če udarec prevzame okrasni pokrov na kolesih, saj ga je mogoče hitro zamenjati po ugodni ceni. Načeloma je popravilo kovinskih platišč tudi ugodno, vendar med popravilom ne bomo mogli uporabljati našega vozila.

Pokrovi platišč nudijo osnovno zaščito gumam

Gume na našem avtomobilu so vsakodnevno izpostavljene različnih fizičnim silam in temperaturam. Sonce hitro segreje platišče, kar poveča temperaturo tudi gumam. Pri tem so okrasni pokrovi platišč zelo uporabni, saj ščitijo gume pred UV žarki. Obenem pa hladijo celotno kolo, kar poveča življenjsko dobo gumam. Priporočljivo je, da če imamo avtomobil dalj časa parkiran na močnem soncu, da uporabimo pokrivalo za kolesa. S tem preprečimo škodo, ki jo lahko ustvarijo sončni žarki gumam in platiščem. V zimskem času pa je mogoče storiti enako, da preprečimo zmrzali in vlagi nabiranje na in v kolesih.

Če vas zanima več o tej temi, vas vabimo, da preberete še članek Kakšno vlogo imajo platišča na vozilih?