Site Overlay

Zaščitna oprema za glavo motoristov

Vožnja z motorjem izpostavi telo motorista raznovrstnim nevarnostim. Poškodbe glave, nog, rok in drugih delov telesa ni nikoli mogoče v celoti preprečiti. Jih je pa mogoče ublažiti do te mere, da ne pride do hujših zlomov kosti in drugih življenjsko nevarnih poškodb. Ključno je, da uporabljamo čelade za motoriste, neglede na velikost in vrsto motorja ter izkušenost voznika. Nesreča nikoli ne počiva in tudi najbolj previdnim voznikom motorja se lahko pripetijo nepredvidljive situacije. Seveda pa ne gre zanemariti pomena, ki ga imajo moto očala, škornji, rokavice, hlače in jakne. Napredna oblačila za motoriste po celem svetu rešujejo življenja, zato ne gre zanemariti njihovega pomena.

Nošnja čelade je zakonsko obvezna

Obstaja več zelo dobrih razlogov, zakaj so čelade zakonsko obvezne. Voznik mopeda, štirikolesnika, motornega kolesa in tudi trikolesa ter drugih vozil, ki nimajo zaprte kabine morajo nositi čelado. To pa zato, ker se na ta način bistveno zmanjša nevarnost nastanka hudih poškodb glave in obraza.

Očala za motokros so namenjena samo za posebne čelade za vožnjo po brezpotjih ali namensko tekmovanje z motorji.

Obstajajo različne vrste čelad, ki se med seboj razlikujejo po številnih elementih. Nekatere so namenjene vožnji pri nizkih hitrostih, druge pa pri višjih. Neglede na našo vrsto in tip motorja, moramo poskrbeti, da imamo glavo ustrezno zaščiteno. To je tudi razlog, da so očala za motokros namenjena samo za posebne čelade za vožnjo po brezpotjih ali namensko tekmovanje z motorji.

Različne vrste čelad za motor

Veliko motoristov se ne zaveda, da najbolj vroče in zanimive tehnologije prihajajo iz različnih motorističnih disciplin. To velja pri razvoju motorističnih kombinezonov, moto očal, rokavic in drugih oblačil. Največ sprememb pa je mogoče opaziti pri motorističnih čeladah, saj se njihova oblika ter materiali izdelave neprenehoma izboljšujejo. Poznamo različne izvedbe čelad, ki so namenjene vožnji pri nizkih in višjih hitrostih. Enako pa so nekatere čelade mišljene za uporabo na skuterjih, druge pa bolj masivnih in hitrejših motorjih.

Polodprte čelade

Vedno bolj popularne čelade so polodprtega tipa.

  • Namenjene so motoristom, ki si lastijo moped ali skuter.
  • Ne zaščitijo celotne glave ampak samo vrh in del zadnjega dela glave. Pri tem pa je obraz izpostavljen, kar pomeni, da ne nudijo popolne zaščite, kot jo pričakujemo od drugih čelad.
  • Priljubljene so zato, ker so zelo dobro zračene.
  • Ne nudijo pa zadovoljive zaščite za vožnjo motorja pri višjih hitrostih, zato se jih priporoča za mopede, skuterje in druge počasnejše dvokolesnike.

Komunikacija za motoriste

Zaprte čelade za motor so zelo popularne, saj nudijo najvišji nivo zaščite za glavo motorista. Opremljene so z vizirjem in zaščito za brado in čeljust, kar je zelo pomembno za doseganje višjega nivoja varnosti. Namenjene so resni vožnji motorja pri nizkih in visokih hitrostih. So tudi cenovno dražje. Nekateri modeli imajo vgrajeno komunikacijo za motoriste s podporo bluetooth ali druge brezžične tehnologije. Tako se omogoči poslušanje radia, opravljanje telefonskih klicev med vožnjo in druga opravila, ki bi drugače bila nevarna ali nesmiselna.

Čelada z vgrajeno komunikacijo za motoriste.
Zaprte čelade za motor so zelo popularne, saj nudijo najvišji nivo zaščite za glavo motorista. Opremljene so z vizirjem in zaščito za brado in čeljust, nekateri modeli imajo vgrajeno komunikacijo za motoriste s podporo bluetooth ali druge brezžične tehnologije.

Pomembno je tudi izpostaviti navigacijske sisteme za motoriste. Te so narejeni tako, da jih je mogoče namestiti na krmilo motorja. Štejemo jih pod ključne naprave, ki omogočajo raznovrstno komunikacijo za motoriste, saj lahko z njimi povežemo pametni telefon in druge naprave.

Modularne čelade

Najnovejše čelade uporabljajo številne tehnologije, ki motoristom omogočajo, da jih prilagodijo svojim potrebam. Dober primer tega so modularne čelade. Narejene so tako, da je mogoče odstraniti vizir in ščitnik za brado. Tako jih je mogoče nositi pri vožnji vsakega motorja ter pri nižjih in višjih hitrostih. Nudijo pa enak nivo zaščite, kot polno zaprte čelade.

Modularne čelade so narejene tako, da je mogoče odstraniti vizir in ščitnik za brado. Čelade za motokros vožnjo je možno prilagoditi oziroma odstraniti očala za motokros kot tudi ščitnik oziroma vizir.

Poznamo tudi izvedbe za motokros vožnjo. Mogoče je prilagoditi oziroma odstraniti očala za motokros kot tudi ščitnik oziroma vizir. Tako je olajšano čiščenje kot tudi vsakdanja uporaba druga motoristične opreme, ko se odpravljamo z motorjem na bolj zahtevne vožnje po razgibanem terenu.

Moto očala zaščitijo oči voznika

Zaščita motoristična oprema ni izključno namenjena varovanju fizičnega zdravja voznika. Vsakršna moto očala so dober primer tega, saj povišajo udobje med vožnjo ter zmanjšujejo utrujenost. Voznikove oči varujejo pred močnimi UV žarki in izboljšajo zbranost ter vid voznika motorja pri daljših in krajših vožnjah. S tem se poveča tudi varnost na cesti, saj je veliko manjša možnost, da bodo voznika motorja zaslepile odsevne površine, močno sonce, žarometi drugih vozil ipd. Očala je mogoče nositi pri vožnji z vsakim motorjem, če nam seveda to dovoljuje vrsta in postavitev čelade, ki jo nosimo.

Moto očala povišajo udobje med vožnjo ter zmanjšujejo utrujenost. Voznikove oči varujejo pred močnimi UV žarki in izboljšajo zbranost ter vid voznika motorja pri daljših in krajših vožnjah.

Z uporabo primerne zaščite za oči je mogoče tudi lažje spremljati opazovanje v okolici. Tako je uporaba komunikacije za motoriste v obliki navigacijskih naprav, pametnih telefonov in drugih pripomočkov lažja.

Očala za Motokros za zahtevno vožnjo po brezpotjih

Brezpotja predstavljajo za mnoge motoriste izziv, ki se mu ne da upreti. Obenem pa je motokros disciplina motorističnega športna izredno priljubljena po praktično vsem svetu. Predstavlja pa veliko tveganje za zdravje voznika, saj je med vožnjo izpostavljen številnim nevarnostim. Zato je pomembno, da se zaščiti vse dele telesa, kot tudi uporablja primerne gume za motor in druga sredstva. Ključno opremo predstavljajo očala za motokros, saj preprečijo kamenčkom, vejam, blatu in drugim elementom, da bi prišli v stik z očmi voznika.

Očala za motokros preprečijo kamenčkom, vejam, blatu in drugim elementom, da bi prišli v stik z očmi voznika.
Motokros disciplina je izredno priljubljena po praktično vsem svetu. Predstavlja pa veliko tveganje za zdravje voznika, zato je pomembno, da se zaščiti vse dele telesa. Ključno opremo predstavljajo očala za motokros, saj preprečijo kamenčkom, vejam, blatu in drugim elementom, da bi prišli v stik z očmi voznika.

Neglede na vrsto, velikost in tudi končno hitrost motorja, ki si ga lastimo, je vedno močno priporočeno, da uporabljamo kakovostno opremo za motoriste. Tako si bomo olajšali vožnjo in svoje telo zavarovali pred lažjimi in težjimi poškodbami.