Site Overlay

Čelade za motor so ključna varnostna oprema za vsakega motorista

Ohranjanje primernega nivoja varnosti med vožnjo motorja je vedno ključno. Res je, da je telo voznika izpostavljeno številnim naravnim in drugim elementom pri vožnji z motorjem. Še posebej nevarni so padci z motorja, saj skoraj vedno pride do poškodb glave. To je tudi razlog, da so čelade za motor obvezna oprema v mnogih državah po svetu. Ker varujejo glavo, rešijo na tisoče življenj vsako leto. Voznike majhnih in velikih motorjev pa tudi obvarujejo pred resnimi poškodbami glave. Na voljo imamo različne vrste omenjene zaščite za glavo, zato je pomembno, da poznamo osnovne razlike med različnimi izvedbami.

Čelade za motor nudijo izvrstno zaščito pred vremenom

Vožnja s kakršnim koli motorjem izpostavi celotno telo voznika različnim naravnim elementom. To je lahko moteče in hitro nevarno. Vedno je mogoče, da motoristu v glavo prileti kamenje, prah, insekti in dragi nezaželeni predmeti. Če nima zaščite za oči, je lahko udarec boleč in povzroči samodejni odziv ali umik glave, rok in drugih delov telesa v določeno smer. Tako lahko pride do nezaželene smeri vožnje motorja, kar ima lahko katastrofalne posledice. Veliko bolje je, če čelade za motor uporabljamo pri krajših in daljših vožnjah z motorjem. Na ta način ne obvarujemo samo glave, vendar celo svoje telo pred padci in drugimi nesrečami.

čelade za motor uporabljamo pri krajših in daljših vožnjah
Najboljše je, da čelade za motor uporabljamo pri krajših in daljših vožnjah z motorjem.

Motoristične čelade zmanjšujejo jakost zvoka vetra

Med vožnjo z motorjem moramo ohranjati visoko mero osredotočenosti na cestišče. Zato je ključnega pomena, da odstranimo čim več motečih dejavnikov, ki bi nas motili pri vožnji. Pri hitrejši vožnji lahko zračni upor vetra ustvari dokaj veliko zvoka.

Moderne motoristične čelade pa so narejene tako, da do velike mere izničijo moteč zvok vetra, kar je velika prednost. Tako se lahko motorist bolj učinkovito osredotoči na vožnjo z motorjem. Kljub temu je mogoče razločno slišati pomembne elemente na cesti, kot so sirene reševalnih vozil, opozorilne troblje drugih voznikov in podobno.

Integralne čelade so izredno varne

Vsaka zaščita oprema za motoriste ima svoj namen, določen nivo varnosti in razne druge funkcionalnosti. Zelo varne so integralne čelade, saj pokrijejo celotno glavo. Narejene so iz lahkih in močnih materialov, ki so izredno odporni na fizične udarce. Obenem pa imajo tudi izredno dolgo življenjsko dobo. To je tudi razlog, da različni proizvajalci zagotavljajo garancijsko dobo do 5 let. Seveda moramo vedno upoštevati, da je potrebno poškodovano čelado zamenjati, saj ne nudi več učinkovite zaščite pred udarci in poškodbami.

Integralne čelade so zelo varne
Integralne čelade so zelo varne, saj pokrijejo celotno glavo.

Napredne integralne čelade za motor iz karbonskih vlaken

Razvoj različnih materialov je omogočil, da se čelade za motor izdelajo iz različnih snovi oziroma elementov. Uporaba karbonskih vlaken se uporablja za izdelavo različnih delov novejših motorjev. Mogoče pa jih je uporabiti tudi za izdelavo integralnih čelad, ki so izredno lahke in močne. Jakost konstrukcije je izredno močna in primerna za vse vrste cestnih motorjev. 

Integralne čelade za motor izdelane iz karbonskih vlaken
Integralne čelade za motor izdelane iz karbonskih vlaken so izredno močne in primerne za vse vrste cestnih motorjev.

Pomembno pa je, da izberemo primerne motoristične čelade glede na naš motor in stil vožnje. Za uporabo na skuterjih so polodprte moto čelade popolnoma zadovoljiva izbira. Seveda to velja samo v primerih, da vozimo motor pri 50 ali manj kilometrov na uro in se ne odpravljamo na avtoceste ali druge hitre ceste rezervirana za motorna vozila.  

Je pa priporočeno, da vedno uporabljamo integralne čelade za motor, saj pokrijejo celo glavo in nam tako nudijo najboljšo zaščito pred raznovrstnimi nevarnostmi. 

Integralne motoristične čelade z vizirjem

Izbira dandanašnje opreme za motoriste je zares bogata. Izbiramo lahko med različnimi proizvajalci, dizajni, funkcijah in raznih drugih lastnostih rokavic, hlač, jaken ter podobno. Velika prednost, ki jo imajo vse integralne motoristične čelade je vgrajen vizir, ki se ga lahko po želji vzdigne. Ker so sestavljene v enem kosu, so izredno varne. Nudijo najboljšo možno zaščito v primeru padcev in številnih drugih nezgod z motorjem. 

Nekatere izvedbe integralnih motorističnih čelad imajo že vgrajen modul za komuniciranje preko bluetooth povezave. Drugim pa ga je mogoče vgraditi, če izberemo ustrezni interkom za komunikacijo med dvema ali več motoristi.

Čelade za motor z vgrajenim bluetooth modulom oziroma interkomom

Pogosto je najbolje, če lahko motoristi med seboj komunicirajo, ko se odpravijo skupaj na pot. Tako imajo nekatere motoristične čelade že vgrajen interkom za brezžično komunikacijo z bližnjimi motoristi. To je izredno uporabno v primerih, ko moramo neposredno govoriti z drugimi motoristi ali sopotnikom oziroma voznikom na motorju.

Motoristične čelade z interkomom za brezžično komunikacijo z bližnjimi motoristi.

Uporaba integriranega interkoma je veliko bolj varna in učinkovita, kot uporaba mobilnih telefonov. Mogoče je povezati več čelad skupaj, kjer si vozniki motorjev izmenjujejo ključne informacije, se pogovarjajo in podobno. Pomembno je, da pred nakupom preučimo zmogljivosti vgrajenega interkoma in drugih njegovih lastnosti, ki nam bodo olajšale komunikacijo z drugimi vozniki motorjev.