Site Overlay

Hladilna tekočina za hlajenje avtomobilskega motorja

Hladilna tekočina oziroma antifriz v avtu učinkovito poskrbi za hlajenje motorja. Njena glavna naloga oziroma namen je torej preprečevanje segrevanje motorja, s tem pa tudi njegove okvare. Tekočina za hlajenje v zimskem času ne zamrzne, posledično motor avta lahko dobro deluje tudi tedaj, kadar so temperature pod nič stopinjami Celzija.

Ob tem pa se seveda marsikdo vpraša, ali je vseeno, kakšne barve je avtomobilska hladilna tekočina. Odgovor je seveda pritrdilen. Obvezno je namreč treba uporabljati hladilno tekočino za motor, ki jo predpiše proizvajalec vozila.

Pomen barve hladilne tekočine

Nekoč se je tekočina za hlajenje avta izbirala po barvi. Dandanes to ne velja več. Tekočina, ki ji neredko rečemo kar antifriz, je določene barve zgolj zaradi barvila, ki ji je dodan, ne pa zato, ker imajo denimo vse rdeče hladilne tekočine enake aditive.

Bolj kot barva tekočine za avtomobilsko hlajenje, je torej ključna njena vrsta, na kar vas bodo opozorili tudi izkušeni in strokovno podkovani prodajalci.

Preverjanje hladilne tekočine

In kako vemo, da je v vozilu dovolj tekočine za primerno hlajenje? Če ni dovolj omenjenega sredstva, prične svetiti tako imenovana servisna lučka za njeno temperaturo. Posledično se kmalu prične kaditi izpod pokrova vozila.

Menjava hladilne tekoćine
Menjava hladilne tekoćine je priporočljiva na dve leti.

Antifriz je treba obvezno redno menjati, ker sčasoma izgublja na moči zaščite pred korozijo. Menjava takšnega sredstva za avto je priporočljiva na dve leti.

Kakšne hladilnike za vozila poznamo?

Zagotovo vam je povsem jasno, kako pomembno vlogo v vozilu igra tudi hladilnik za avto. Seveda je hladilnikov, ki sestavljajo sistem hlajenja v avtu, kar nekaj vrst. Potniki na primer v poletnem času najprej občutimo pomanjkanje delovanja hladilnika klima naprave.

A ne glede na vrsto avto hladilnika, je seveda ključnega pomena, da vsi hladilniki delujejo povsem brezhibno. To pomeni, da morate tudi za te avto dele ves čas kar se da dobro skrbeti – za njihovo vzdrževanje. Poškodovan hladilnik za avto ali dotrajani hladilnik je treba obvezno zamenjati.

Vrste hladilnikov za avtomobil

Avtomobilski hladilnik seveda ni en sam. Obstaja kar nekaj različnih vrst, med katerimi je tudi avto hladilnik vode, hladilnik polnilnega zraka, hladilnik klime.

avto hladilnik
Ne glede na vrsto avto hladilnika, je seveda ključnega pomena, da vsi hladilniki delujejo povsem brezhibno.

Hladilnik polnilnega zraka za avto deluje povsem na identičen način kot vsi hladilniki vozil. Praviloma pa je takšna vrsta hlajenja nameščena v vseh vozilih, razen izjemoma v bolj šibkih turbo dizlih. Ključna naloga hladilnika polnilnega zraka pa je, da skrbi torej za hlajenje zraka, da se ta pod tlakom ne more pregrevati, kar bi seveda povzročalo pregrevanje turbine.

Avtomobilski hladilnik olja

Kot to velja za vse dele okrog motorja, se tudi področje motornega olja v avtu lahko zelo hitro segreva. Posledično je postavitev hladilnika olja v vozilu še toliko bolj pomembna. Vemo, da se pogonsko olje v avtu nenehno segreva. Ko preseže 93 stopinj Celzija, se to celo pregreje in na takšen način izgubi sposobnost za podmazovanje.

Hladilnik olja za avto torej skrbi za povsem enakomerno konstantno temperaturo olja za motor avta. Obenem je njegova naloga tudi to, da skrbi za učinkovito preprečevanje pregrevanja in podaljšuje življenjsko dobo delovanja samega avto motorja.

Avtomobilski hladilnik gretja

Številnim dobro poznan je tudi hladilnik za gretja v vozilu. Če si torej na eni strani niti pod razno ne zmorete predstavljati vožnje brez klime, predvsem poleti, si na drugi verjetno ne zmorete predstavljati vožnje v zelo hladnih razmerah, kjer ne bi bilo v avtu primerne vrste gretja.

Grelec, ki v avtu poskrbi, da je v njem dovolj toplo, je pravzaprav izmenjevalec toplote. Ta pa je seveda močno povezan s hladilno tekočino, ki dobro skrbi za ohlajanje motorja. S svojim delovanjem zagotavlja, da se zmore odvečna toplota vračati v prostor in ga na takšen način tudi ustrezno ogreva.

Pregrevanje po zamenjavi hladilnika, črpalke, termostata? Hladilne tekočine za odstranitev zračnih žepov!

V resnici si avto hladilnik gretja lahko najlaže zamišljate kot nekakšne vrste manjšega radiatorja. Toplota iz hladilne tekočine se usmerja v kabino avta ter zagotavlja primerno udobno pa tudi prijetno vožnjo, in to ne glede na zunanje razmere oziroma temperature. Seveda moramo tako kot pri drugih hladilnikih tudi pri tem biti pozorni na morebitne napake oziroma na nedelovanje naprave. Takoj ko opazimo kakšno nepravilnost, je treba takšen avto hladilnik zamenjati z novim.

Nakup avto delov

Hladilniki za vozila torej predstavljajo zelo pomemben sestavni del vsakega avta. Ko opazimo, da je takšen avto del poškodovan ali da je z njim narobe kaj drugega, je treba kupiti novega.

Nakup delov za avtomobile in druga vozila pa mora vedno potekati samo v specializiranih prodajalnah, saj si namreč s tem zagotovite tudi kakovost.