Site Overlay

Odbijači se hitro poškodujejo

Kateri del avtomobila se največkrat poškoduje? Četudi ne pride do večje nesreče, se karoserija dokaj hitro poškoduje. Avtomobilska karoserija je namreč prebarvana z lakom, na katerem se pojavijo različne praske in vdolbine, marsikdaj pa se karoserija poškoduje tudi pri parkiranju. To velja še posebej takrat, ko parkiramo vzvratno.

Pri tem se lahko poškodujejo tudi avtomobilski odbijači. Ti ščitijo avto pred še hujšimi poškodbami. Zasnovani so tako, da absorbirajo udarce in preprečijo, da bi se karoserija še bolj pošdkovala. Vendar pa jih močnejši udarci kljub temu lahko poškodujejo, zaradi česar jih je treba nato zamenjati.

Avtodeli, ki ščitijo avtomobil

Avtomobilska karoserija je občutljiva že na praske, kaj šele na udarce. Odbijači so tisti avtodeli, ki ščitijo avtomobil pred še večjimi poškodbami. Vsi vemo, kako zamudno in drago je lahko, če je avtomobilska karoserija poškodovana in jo je treba popraviti. Treba je poskrbeti za klepanje in barvanje oziroma lakiranje. Marsikdaj se kljub popravilu poškodba še vedno pozna in karoserija nikoli več ni taka, kot je bila.

Avtomobilski odbijači

Karoserija je pač precej občutljiv del. Da se karoserija ne bi tako hitro poškodovala, poskrbijo odbijači. Narejeni so iz veliko bolj mehkega in upogljivega materiala, ki lažje absorbira udarce, zato poškodbe na njih niso tako hitro vidne. V primeru, da se odbijači kljub temu poškodujejo, pa jih je veliko lažje in ceneje zamenjati kot pa, če je karoserija poškodovana na kakšnem drugem delu. Odbijači so namreč nameščeni tam, kjer je karoserija najbolj izpostavljena udarcem. To je na spodnjem delu avtomobila spredaj in zadaj oziroma ob straneh.

Zaščita v primeru nesreče

Poleg tega, da odbijači ščitijo avtomobil in poskrbijo za to, da avtomobilska karoserija ostane cela, pa ščitijo tudi potnike v njem. Do določene mere jih ščiti sicer že sama karoserija, a odbijači poskrbijo še za dodatno zaščito. Ker odbijači absorbirajo silo, je trk za potnike v avtomobilu blažji, kot če bi jih ščitila le avtomobilska karoserija. Enako pa velja za druge udeležence v prometu, saj odbijači ščitijo tudi njih.

Avtomobilski odbijači

Če pride do nesreče, odbijači namreč nase prevzamejo del sile, ki jo absorbirajo, zato je tudi udarec v drug avtomobil, pešca ali kolesarja manj sunkovit. Odbijači so tako namenjeni temu, da omilijo posledice nesreče. Zaradi njih manj trpi tako karoserija kot ostali deli avtomobila, poleg tega pa so bolje zaščiteni tudi potniki avtomobila in ostali udeleženci v prometu.

Avtomobilska karoserija in njeni deli

Karoserija je sestavljena iz različnih delov, med katerimi so tudi odbijači. Poleg tega je avtomobilska karoserija sestavljena še iz pokrova motorja, nosilci, pragovi, blatniki itd. Nekateri deli karoserije so vidni, drugi skriti. Odbijači so vidni in se nahajajo na zelo izpostavljenem delu karoserije.

https://www.youtube.com/watch?v=ywamPZVZFi0

Prednji odbijači so nameščeni spredaj, zadnji pa na zadnjem delu avtomobila. Imajo tudi odprtine za svetila in avtomobilsko tablico. Lahko so sestavljeni le iz enega dela, lahko pa iz več delov, ki sestavljajo eno enoto. Takšni odbijači so praktični zato, ker nam v primeru celote ni treba zamenjati vseh delov, ampak le enega, recimo stranski levi del. Kakšni odbijači so na vašem avtu, je sicer odvisno od tega, kakšna je avtomobilska karoserija. To pa je spet odvisno od znamke in modela avtomobila, saj se ti med seboj po obliki lahko precej razlikujejo.

Odbijači in njihova menjava

Kot že rečeno, se karoserija v nesrečah pogosto poškoduje, še bolj pogosto pa se poškodujejo odbijači za avto. Na srečo pa so odbijači bolj enostavni za menjavo kot pa avtomobilska karoserija. V primeru menjave je treba preveriti, ali so se poškodovali le sami odbijači ali pa tudi kak drug del avtomobila, recimo karoserija. Če se poškodujejo odbijači, se pogosto poškoduje tudi žaromet, ki se razbije, zato je treba zamenjati tudi tega.

Lahko se poškoduje tudi blatnik, avtomobilska karoserija itd. Pomembno je dobro pogledati, kateri del avtomobilske karoserije se je poškodoval. Najbolje je namreč, če se vse poškodbe odpravi naenkrat. Pri tem vam lahko zelo pomaga spletna trgovina Silux z avtodeli. V kategoriji karoserija so tako na razpolago odbijači, svetila, pokrovi motorja, blatniki in še in še. Najbolje, da si kar sami ogledate, kaj vse se skriva v kategoriji karoserija, in si izberete tisto, kar potrebujete!

Klima za avto – poskrbite za to, da bo v brezhibnem stanju! Polnenje in čiščenje avtoklime sta izredno priporočljiva za ohranjanje kakovosti in vrednosti našega avta. Preberite več …