Gumijasti in tekstilni tepihi za avto

Trenutno so najbolj popularni gumijasti in tekstilni avto tepihi in izbira med njimi je dostikrat dokaj težka. Večina voznikov se morda ne zaveda, da je med različnimi materiali zelo velika razlika. Tako smo lahko pred odločitvijo kateri tepih izbrati, ne vemo pa točno kaj potrebujemo. Poglejmo si glavne razlike med gumo in tekstilom in kako lahko njune lastnosti izrabimo sebi v prid.

Gumijasti avto tepihi

Njihova največja značilnost je, da se jih brez težav očisti. Na gumo se skoraj nobena umazanije ne prime in dostikrat je dovolj, če za čiščenje uporabimo samo vodo. Gumijasti avto tepihi lahko prenesejo mraz, vlago, ostre kamenčke in drugo umazanijo. Če živimo v takem okolju, je to idealna izbira za vsakega voznika.

Tekstilni avto tepihi

Za razliko od tekstilnih tepihov za avto se guma lahko hitro očisti. Nakup gumijastega tepiha pa prinaša tudi nekaj slabosti – ena od njih je izbira barve. Ponavadi jih najdemo samo v treh barvah, ki so črna, siva ter umazano bela. Iz čist praktičnih razlogov, se večina voznikov na koncu odloči za črno barvo.

Tekstilni avto tepihi

Take tepihe moramo pogosto dokupiti, saj je večina tovarniških tepihov narejenih iz gume. Tekstilni avto tepihi so odličen dodatek k vsakemu avtu, saj mu doda malo prestiža.

Medtem, ko še vedno ščitijo naš avto pred umazanijo in vlago, niso tako prilagodljivi kot gumijasti tepihi. Če redkokdaj umažemo avto, vendar bi še vedno radi imeli nekakšno zaščito, so tekstilni tepihi odlična izbira.

Kateri je pravi zame?

Naredimo osnovno primerjavo obeh tepihov, da vidimo kateri je primeren za nas:

 • Gumijasti tepihi imajo prednosti, kot so:
 • Narejeni za vlažna okolja, kjer je veliko blata, snega in umazanije
 • Narejeni za suha okolja, kjer je veliko prahu, kamenčkov v umazaniji
 • Primerni za hišne ljubljenčke, kot so psi
 • Odporni na umazanijo, omogočajo enostavnejše čiščenje
 • Ščitijo avto pred politji pijače in hrano

Tekstilni tepihi pa imajo prednosti, kot so:

 • Odlična in bolj stilska zamenjava za gumijaste tepihe
 • Nudijo odličen izgled in minimalno zaščito pred umazanijo
 • Lahko jih prilagodimo, da se bolje ujemamo z našo notranjostjo avtomobila
 • Lahko nosijo logotipe različnih znamk
 • Narejena za luksuzna vozila

Katerikoli tepih bomo izbrali, se prepričajmo, da nam ustreza. Če uporabljamo avto za bolj družinske namene, je skoraj vedno bolj priročen gumijasti tepih. Za bolj luksuzne in športne avtomobile, ki se večinoma vozijo po mestnih cestah pa bodo tekstilni tepihi dodali dodaten prestiž, ki bo popestril notranjost vozila.

avtomobilske luči

Razvoj avtomobilskih luči

Na začetku je razvoj luči za avto napredoval precej počasi. Večji premiki so se namreč zgodili samo na približno dve desetletji, morda kdaj še počasneje.

Wordpress website enhanced by true google 404