Site Overlay

Ostanimo varni na cesti s primernimi gumami

Avtomobilska tehnologija je vedno bolj zanesljiva, vendar to ne pomeni, da ne more iti nič narobe. Tukaj bi radi izpostavili pomeni gum, saj nas med vožnjo ohranjajo varne na cesti. Gume za avto imajo svojo omejeno življenjsko dobo, saj jih moramo na največ vsake 2 leti menjati. Seveda na izrabo vpliva način vožnje ter razmere na cesti. Pride pa čas, ko jih je treba zamenjati in v tem vodiču se bomo posvetili vsem prednostim, ki nam jih zamenjava prinaša.

Različne vrste gum

Zamenjavo gum na našem avtomobilu lahko opravimo kadarkoli. Najbolj pogosto pa bomo opazili, da vozniki opravijo to storitev na začetku zime in pred pomladjo. To je zato, ker je zamenjava zakonsko obvezna. Pri lokalnem vulkanizerju lahko menjamo vse vrste gum. V vsakem primeru moramo poznati glavne razloge, zakaj to počnemo in kaj nam to doprinese, ko se vozimo po cesti.

Poznamo pa tudi celoletne gume za avto, ki so narejene za vse štiri letne čase. Z razvojem moderne tehnologije so take vrste gum postale izredno zanesljive. Seveda imajo svoje prednosti in slabosti, kot vsa tehnologija, vendar je to odlična izbira, če bi se radi izognili menjavi gum vsaj dvakrat letno.
Poglejmo si glavne razlike med tremi najbolj pogostimi vrstami gum za avtomobil:

Celoletne gume

Gume za avto

Uporabljajo se predvsem za mestno vožnjo in urejene ceste, kjer ni ekstremnih pogojev. V hudem zimskem vremenu bodo naše celoletne gume za avto morale imeti napis 3PMSF, kar pomeni, da imajo certifikat za vožnjo v bolj težkih sneženih razmerah. V primeru, da imamo celoletne gume brez tega certifikata, bomo morali še vedno uporabljati zimske gume.

V snegu je tudi najbolj varen avtomobil z najboljšimi gumami izpostavljen zdrsom, ima podaljšano pot zaviranja in splošno ni stabilen. Omenjeno tveganje zmanjšajo snežne verige, ki jih je potrebno namestiti na pogonska kolesa.

Prednosti najema kombija. Lahko najamete kombi različnih velikosti od velikosti 5, ki so podobni osebnemu avtu do več kot devet ljudi. Preberi več …