Avtodeli za naš avto

Naš avto je kombinacija mnogih delov, ki če delujejo kot celota nam omogoča, da se pripeljemo od točke A do točke B brez težav. Lahko se seveda zgodi, da nek del povzroča težave in naš jekleni konjiček postane nedelujoč. Vsi avtodeli imajo svoje značilnost in zahtevajo primerno oskrbo, če želimo brezskrbno se peljati naših vsakodnevnih opravkih. Majhne razpoke, vlaga v sistemu in neprimerno ravnanje lahko resno poškoduje delovanje različnih sistemov v našem avtu, kar nam onemogoči vožnjo. Če se to zgodi, je težko predvideti, kaj je težava. Seveda, če se imamo vsaj osnovno znanje, kaj različni deli v našem avtu počno bomo lahko lažje diagnosticirali težavo.

Vsi sistemi so povezani

Naš avtomobil vsebuje veliko različnih sistemov, ki so odvisni en od drugega. Tako na primer brez akumulatorja ne moremo prižgati avtomobila ali poslušati radio, ko avto stoji. Lahko bi rekli, da so avtodeli soodvisni za pravilno delovanje celotnega avtomobila. Večino avtodelov ima to prednost, da se jih lahko zamenja, če pride do težave. Seveda je pri tem potrebna primerna skrb, saj če nimamo potrebnega znanja ali orodja lahko hitro naredimo več škode kot koristi.

Originalni in nadomestni deli

Avtodeli obstajajo v različnih izvedbah, kot so originalni (OEM) in poprodajne izvedbe, ki so lahko kopije ali izboljšana (kopija) originalnih delov. Vedno imamo na izbiro tudi rabljene dele. To je najbolj ugodna rešitev, če potrebujemo del avtomobila, ki ga drugje ne najdemo. Ta rešitev je najbolj pogosta za starejše in redke avtomobile, ki jih izdelovalec ne podpira več. Kupovanje rabljenih delov (npr. lambda sonda) za avtomobil je seveda najugodneje, ampak zraven velikokrat ne dobimo nikakršne garancije. Z novimi deli za avtomobil pa bomo plačali več, vendar bomo imeli zraven še garancijo, ki jo bomo lahko uveljavljali, če bi bilo kaj narobe.

Kateri avtomobilski del potrebujem?

Ko uspešno identificiramo pokvarjen del v našem avtu, ga bo potrebno zamenjati. Bodimo pozorni na:

  • VIN koda

Številka šasije, ki je unikatna našemu avtomobilu

  • Koda na avtodelih

Veliko različnih avtodelov ima svojo kodo, ki jim jo je dodelil proizvajalec. Če to kodo preberemo lahko hitro najdemo nadomestni del.

  • Primerjava delov

Če nič od prej našteto nimamo opcije izvesti lahko pokvarjen del nesemo v lokalno trgovino ali servis z avtodeli in ga primerjamo z novimi.

Če želite prebrati več informacij o tem kateri žarometi za avtomobile so na voljo, si preberite članek na to temo tako da sledite povezavi.

Wordpress website enhanced by true google 404