Site Overlay

Podvozje avtomobila – povezava karoserije in koles

Vozilo je sestavljeno iz številnih delov, za ustrezno delovanje pa je pomembno tudi podvozje avtomobila. Gre za širok pojem, v grobem pa gre za tisti del vozila, ki povezuje med seboj kolesa in pogonski mehanizem. Je spodnji del vozila, zato je nenehno podvržen vplivom zunanjih elementov ter udarcev. 

Podvozje avtomobila je torej tisti del vozila, ki je precej na udaru. Z lahkoto pride do poškodb, zato so popravila neizogiben del ustreznega vzdrževanja vozila. V podvozju se nahaja več delov avtomobila, ki s skupnim delovanjem omogočajo varno vožnjo. Redna skrb za naše vozilo in s tem tudi podvozje bo zagotavljalo nemoteno vožnjo.

Sestava podvozja avtomobila

Podvozje avtomobila vsebuje pogonske dele avtomobila, zavorne sisteme in sisteme za blaženje vožnje. Vključuje torej ključne elemente za funkcionalno vožnjo. Ko govorimo o pogonskih delih, je potrebno omeniti naslednje dele vozila: sklopke, ležaje in obese za kolesa. Njihovo delovanje zagotavlja varno vožnjo. 

Podvozje avtomobila povezuje kolesa in pogonski mehanizem.
Podvozje avtomobila povezuje med seboj kolesa in pogonski mehanizem.

Prav tako podvozje avtomobila vsebuje še amortizerje, blažilnike, ki skrbijo za ustrezno delovanje vozila. Amortizerji skrbijo za oprijem med vozilom in cestiščem, zato lahko z njihovo pomočjo varno zaviramo in zavijamo. Če se želimo voziti brez skrbi, je nujno potrebno pravilno delovanje sklopk in zavor. Vse omenjene dele je potrebno sproti preverjati, s pomočjo rednega servisa ustrezno vzdrževati in jih po potrebi tudi zamenjati.

Popravila in podvozje avtomobila

Ker je podvozje avtomobila izpostavljeno udarcem in drugim vplivom zunanjih elementov, je potrebno redno spremljanje in sprotna popravila. Le tako bo naša vožnja brezskrbna. Na neustrezno delovanje naštetih elementov nas opozori že neprijeten zvok med vožnjo, prav tako so lahko znak nepravilnosti tudi neenakomerno obrabljene pnevmatike. V tem primeru se je potrebno nemudoma naročiti pri bližnjem avtomehaniku.

Podvozje avtomobila potrebuje redno spremljanje in sprotna popravila.
Podvozje avtomobila je izpostavljeno udarcem in drugim vplivom zunanjih elementov, zato je potrebno redno spremljanje in sprotna popravila. Neprijeten zvok med vožnjo ali neenakomerno obrabljene pnevmatike zahtevajo, da se nemudoma naročite pri bližnjem avtomehaniku.

Popravila podvozja avtomobila so strošek, vendar brez funkcionalnih delov samo vozilo ne bo več zagotavljalo varnosti. Količina denarja, ki jo bomo morali vložiti v popravilo tega dela vozila, je pogojena z obsežnostjo okvare. Prav tako je za popravilo potreben ustrezen material, morebitni rezervni deli in pa seveda delo, ki ga opravi mehanik. Kljub temu da bo mogoče za popravilo potrebno odšteti kar nekaj denarja, s tem ne smemo odlašati – dlje kot bomo čakali, večja škoda bo nastajala, stroški pa se bodo samo še večali.

Avtomobilski končniki – majhen in gibljiv del vozila

Vozilo je sestavljeno iz številnih delov, ki so med seboj zapleteno povezani. Ustrezna povezava avtomobilskih delov omogoča samo delovanje vozila. Avtomobilski končniki zagotovo niso tisti del, na katerega bi najprej pomislili, ko pomislimo na vozilo in njegove sestavne dele. Vseeno pa gre za ključen del vozila, ki ima pomembno vlogo.

Avtomobilski končniki omogočajo manevriranje vozila
Avtomobilski končniki povezujejo volansko letev in kolo.

Avtomobilski končniki omogočajo manevriranje samega vozila. So torej nujni za ustrezno delovanje avtomobila na cestišču. So majhen del, ki s svojo gibljivostjo zagotavljajo nemoteno vožnjo. Poleg tega so tudi ključni pri ustreznem delovanju podvozja – gre torej za majhen, a nujen del, ki ščiti ostale dele vozila pred poškodbami in obrabo.

Funkcionalnost avtomobilskih končnikov

Avtomobilski končniki povezujejo volansko letev in kolo. Njihova naloga je upravljanje s kolesi, medtem ko voznik avtomobila premika volan. So torej ključni pri usmerjanju vozila v želeno smer. Čeprav je ta del vozila manj opazen, je nujen za samo delovanje vozila. 

Prav tako je ključen za ustrezno delovanje optike vozila, obenem pa ščiti ostale dele avtomobila pred obrabo. Delovanje avtomobilskega končnika torej zavaruje ostale del vozila. Je torej del tisti vozila, na katerega ima naš način vožnje velik vpliv – gre za gibljiv del, narejen iz gume in kovine, zato so posledice neustrezne vožnje hitro vidne. Posledično je potrebno avtomobilske končnike občasno tudi zamenjati.

Menjava avtomobilskih končnikov

Če je naš slog vožnje dinamičen, bo do obrabe avtomobilskih končnikov prišlo hitreje. Do tega pride tudi v primerih, da se večino časa vozimo po neravnih površinah – grbinah, luknjah … Zunanji elementi imajo namreč velik vpliv na avtomobilske končnike, nemirna vožnja pa bo le še poudarila vpliv omenjenih elementov. 

Kako zamenjati avtomobilske končnike (poglobljeno, najboljši vodnik)

Avtomobilski končniki so torej avtodel, ki ga je potrebo tudi zamenjati. V avtomehanični delavnici to opazijo pri servisu oziroma ko opravijo optiko. Da je potrebna menjava, lahko ugotovimo tudi sami – znaki se kažejo tudi kot spremenjen zvok vozila pri vožnji skozi ovinke. V tem primeru bo potrebno kupiti novega – pred samim nakupom je potrebno preveriti, kakšen končnik potrebujemo. Prav tako moramo biti pozorni tudi na to, ali je potrebno kupiti levi in desni končnik posebej ali je možno uporabiti isti končnik na obeh straneh. Smiselno je, da se pred samim nakupom posvetujemo z ustreznim strokovnjakom.