Site Overlay

Sestava avtomobilskih strešnih nosilcev

Tovor, ki ga ne zmoremo prevažati v prtljažniku avtomobila, lahko nameščamo na streho. Pri tem moramo biti pozorni na ustrezno izbiro kompatibilnih strešnih nosilcev. Ti morajo biti trdno nameščeni na površino in med vožnjo ne smejo zdrseti.

Strešni nosilci omogočajo, da na streho svojega avta lahko pritrjujemo različne vrste tovora, na primer smuči, kovčke, kolesa, kajake. A pred samim nakupom moramo biti pozorni na nekatere pomembnejše lastnosti; ne nazadnje tudi na samo sestavo nosilca na strehi avta.

Strešni nosilci za avto
Strešni nosilci za avto so sestavljeni iz štirih delov.

Nosilci na strehi avta so sestavljeni iz štirih delov

Strešni nosilci za avto so sestavljeni iz štirih delov. To so nosilec, držalo, prečna palica ter dodatki. Prvi del je pritrjen na avto in je povsem specifičen ter odvisen od modela, znamke ter letnice vozila. Tip nosilca se razlikuje tudi glede na sam priklop. Lahko gre za fiksno ali snemljivo konstrukcijo.

Ključna vloga držala je povezovanje nosilca in prečne palice. Slednje potekajo prečno po strehi vozila. Služijo nam kot površina za pritrditev tovora. Ko na streho avta namestimo konstrukcijo, nanjo lahko dodajamo kakršne koli dodatke.

Teža tovora pri pritrjevanju na strešne nosilce avta

Strešni nosilci za avto so torej odlična rešitev za prevažanje večjega in težjega tovora. Kljub temu pa moramo biti izjemno pozorni, da tovor ni pretežak. Če je preobremenitev prevelika, se streha vozila lahko celo udre. Poskrbeti je potrebno za povsem enakomerno porazdelitev teže tovora. Teže se ne sme usmeriti na sredino strehe, ampak bolj na zunanji del avtomobila. Nosilci na strehi vozila bodo posledično povsem enakomerno obremenjeni.

Strešni nosilci
Strešni nosilci omogočajo, da na streho svojega avta lahko pritrjujemo različne vrste tovora

Snemljiva ali fiksna konstrukcija strešnih nosilcev?

Pri izbiri nosilcev za streho svojega vozila bodite pozorni na pritrditev. Dobro razmislite o teži tovora in ne nazadnje o pritrditvi na površino strehe vozila. Na trgu so vam na voljo fiksni ali pa snemljivi strešni nosilci. Sicer pa se takšne konstrukcije za vozila med seboj ločijo tudi glede na druge dejavnike.

Ločimo med dvignjenimi prečnimi palicami. Te se pritrdijo vzdolž tovarniško narejenih nosilcev. Lahko pa izberete model nosilca, ki se namesti na tovarniško ustvarjena vodila. Na voljo so tudi modeli, ki se lahko pritrdijo na strehah avta. Ustrezna vrsta nosilca za streho avta se izbere glede na znamko ter letnik vozila. Prav tako je treba upoštevati predvideno težo predmetov oziroma tovora.

Vsestransko uporabni strešni kovčki

Vse več ljudi na daljših poteh oziroma potovanjih uporablja strešne kovčke. V tovrstni kovček lahko pospravite prtljago, ki bi morala sicer biti v notranjosti avta. Strešni kovčki nam torej omogočijo, da lahko na najboljši način izkoristimo prostor na strehi. Še posebej priljubljeni so za večje družine in tudi posameznike, ki veliko potujejo. Dobrodošli so na smučanju, kampiranju in še kje.

Strešni kovčki
Strešni kovčki nam torej omogočijo, da lahko na najboljši način izkoristimo prostor na strehi.

Najpomembneje je, da si izberemo takšen kovček za streho avta, ki nam bo kar se da dobro služil. Ko postanemo lastniki takšne opreme za vozilo, pa je vsekakor potrebno temeljito in dosledno upoštevati tudi napotke za varno uporabo strešnega prtljažnega prostora.

Kovčki za streho in njihove zahteve

Vsi strešni kovčki imajo specifične zahteve, ki jih je treba dosledno izpolnjevati pri nameščanju in tudi sicer pri uporabi. Izjemno pomembno je, da je kovček na strehi čvrsto pričvrščen. V nasprotnem primeru ogrožamo svojo varnost ter varnost drugih udeležencev v prometu.

Vsi strešni kovčki na strehi avta obvezno potrebujejo dobro nameščene nosilce. Izdelani morajo biti tako, da se lahko pričvrstijo na tovarniške in na druge vrste strešnih nosilcev. Veliko pozornost je treba nameniti tudi temu, da pri odpiranju z zadnjim delom prtljažnika ne zadevamo v kovček na strehi. Prav tako je ključno, da se ves čas dobro zavedamo precej večje višine svojega vozila, ko imamo na strehi kovček.

Kratek ali dolg kovček na strehi vozila?

Ko tuhtamo o tem, da bi na strehi svojega vozila prevažali prtljago, so pomemben dejavnik ne nazadnje tudi dimenzije. Paziti je namreč treba, da je prostor na strehi avta zadosti velik za izbrani kovček.

Učinkovita rešitev za lažje prevažanje prtljage na strehi vozila

Na trgu so vam na voljo krajši in daljši strešni kovčki. Daljši so zlasti dobrodošla izbira za prevažanje športne opreme, na primer snežnih desk ali pa smuči. Krajši kovčki so precej bolj kompaktni in narejeni tako, da lahko z njimi prevažamo najrazličnejše vrste opreme. Najpogosteje so to kar oblačila ali pa oprema za kampiranje.

Ne glede na to, ali si boste izbrali krajši ali daljši kovček za streho avta, pa je zagotovo najpomembneje, da ves čas pazite na varnost.

Wordpress website enhanced by true google 404